Kofer pun knjiga uz Pazinčicu

Iva Ciceran i Marina Marušić s polaznicima radionice
Iva Ciceran i Marina Marušić s polaznicima radionice

Nije bilo lako, ali isplatilo se donijeti Leona, zapravo kofer pun knjiga, u Bilfo park, slažu se sudionici radionice "Na tragu priči" koju su Iva Ciceran i Marina Marušić iz Gradske knjižnice Pazin održale u prirodi, uz Pazinčicu.

Sve je počelo pjesmom, polaznici, mališani i roditelji koji su ih dopratili i sudjelovali u radionici otpjevali su zajedno "Zemlju sreće", uz pratnju Marine Marušić na gitari. Zatim je krenula priča o Pjer Tilji, neobičnom dječaku koji želi postati anđeo i dobiti krila.

- Tijekom ljeta radionice za mlađe članove održavaju se u knjižnici, a zadnja, prije početka nove školske godine, obično se održi na nekoj posebnoj lokaciji, kaže Iva Ciceran, ravnateljica pazinske knjižnice.

Lani je zadnja radionica održana u Konjičkom klubu Soko, a ove godine u Bilfo parku koji je lani uredila udruga 5R. Taj je park financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, koja potpomaže i projekt na "Na tragu priči".

- U Bilfo parku je bilo predivno, slažu se mališani, koji su se nakon priče zadržali u igri. Luka Ladavac prijatelje je naučio izrađivati origami. Za one koji to još ne znaju, riječ je o izradi raznih figura presavijanjem papira. Luka je prijatelje najprije naučio izraditi pticu, a potom žabu. "Sve je ovdje lijepo", kaže Lovro Ursić koji je na radionicu došao s mamom. Sviđala mu se priča, ali i igra s prijateljima s kojima se druži i veseli.

- Rana pismenost podrazumijeva sve ono što djeca znaju o čitanju i pisanju prije nego što i sama počnu čitati i pisati. Uz to, čitanje podrazumijeva vrijeme koje roditelj i dijete provode zajedno, opuštajući se i uživajući u trenucima zajedništva. Stoga je pazinska knjižnica pokrenula projekt "Na tragu priči" kojim se uključila u nacionalnu kampanju za poticanje čitanja pod nazivom "Čitaj mi", kaže Ciceran.

Osim u knjižnici projekt se odvija i vani, u gradskim parkovima, na trgovima i sličnim lokacijama, a u Pazinu je to bilo u parku, na gradskom trgu, u galeriji, u Kaštelu i uz Pazinčicu. Međutim, da bi djeca saznala lokaciju na kojoj se tog dana čita priča, dodaje ona, moraju zajedno s roditeljima ili odgajateljima, ako su u vrtiću, doći u knjižnicu po trag (zagonetku) koja ih vodi do priče.

Na jesen kreće zadnja faza projekta, najavljuje Ciceran, koja će se odvijati tijekom rujna, listopada i studenog. Tada će Leon i njegove knjige tragom priče putovati školama i vrtićima u Cerovlju, Karojbi, Lupoglavu, Gračišću, Motovunu, Tinjanu i Svetom Petru u Šumi. Završetak projekta je i završetak Mjeseca hrvatske knjige u Pazinu. (piše i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter