Kofein lijeci sindrom suhog oka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po prvi je puta dokazano da uzimanje kofeina znacajno povecava stvaranje suza. Ovo otkrice objavljeno u casopisu Ophthalmology znacajno bi moglo unaprijediti lijecenje sindroma suhih ociju, cestog i neugodnog poremecaja oka. Osim što se radi o neugodnom osjecaju, poremecaj može napredovati i znatno ugroziti vid.

Istraživanje je provedeno na 78 ispitanika, podijeljenih u dvije skupine: u prvom dijelu ispitivanja jedna skupina je dobivala kofein u tabletama, a druga placebo. Nakon toga, grupe su se zamijenile.

Unutar 45 minuta od uzimanja tablete mjerio se volumen suza. Sva ispitivanja provedena su izmedu 10 sati i podneva kad je proizvodnja suza u danu stabilna, a iskljucene su sve bolesti koje bi mogle utjecati na proizvodnju suza.

Sindrom suhog oka ukljucuje poremecenu funkciju stvaranja suza, zatim poremecaj kvalitete suza i stupnja njihovog isparavanja s površine oka.

Ovaj je poremecaj cešci kod žena, a simptomi ukljucuju osjecaj peckanja i grebanja u oku, suhoce i stvaranja ljepljive sluzi.


Podijeli: Facebook Twiter