Koenzim Q – licem i nalicjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svevremenska mudrost odnosno savjet kako ni sa cime ne treba pretjerivati, ovoga bi se puta mogla primijeniti na suplementaciju koenzimom Q10.

Koenzim Q, drugim imenom ubikinon, u posljednje vrijeme proslavljen kao borac protiv starenja, u nešto višim dozama može biti i štetan.Znanstvenici sa Sveucilišta u Sjevernom Teksasu i Južnoj Kaliforniji, nakon zajednicke studije na životinjskom modelu, došli su do pomalo iznenadujuceg saznanja o ucinku Q10 na živcani sustav.

Primijenjen u dozi od 1700 mg/dan Q10 bi mogao ozbinljno naštetiti kognitivnom kapacitetu; taložeci se u moždanoj kori, visoke doze oštecuju osjet sluha, otupljuju reakciju na stres i smanjuju sposobnost prostornog snalaženja i ucenja. Do sada gornja sigurna granica od 1200 mg/dan, prema tim znanstvenicima preblizu je testiranoj dozi koja se pokazala štetnom te preporucuju njezino smanjivanje na (svega) 500 mg/dan.

Iako esencijalan za proizvodnju stanicne energije, te usprkos mnogim pozitivnim ucincima na kardiovaskularni sustav, Q10 odnosno njegova suplementacija kroz duži period ipak zahtjeva oprez.


Podijeli: Facebook Twiter