Kod zubara najbolje u Umag

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci po cijenama stomatoloških usluga, odlazak privatnom zubaru više ne bi trebao biti rezerviran samo za one dubljeg džepa. Naime, provjerili smo kolike su cijene najcešcih zahvata u Puli, Umagu, Porecu i Rovinju i nude li privatni stomatolozi pogodnosti u placanju s obzirom na krizu.

I dok je nekad odlazak privatniku bio luksuz, sve je više onih koji, unatoc svakodnevnoj borbi za preživljavanje, uspijevaju uštedjeti za popravak zuba u okruženju neke privatne stomatološke ordinacije.

To je potvrdila i naša sugovornica koja je rekla da, bez obzira na relativno niska primanja, kada je potrebno, odlazi privatniku jer na zubima se ne smije štedjeti, tim više što zubara u prosjeku posjecuje jednom godišnje.

- Za popravak zuba mogu izdvojiti oko 250 kuna i mislim da to nije previše u odnosu na cijene raznoraznih proizvoda. Ne odlazim privatniku zbog prestiža, vec iskljucivo zato što ne moram mjesecima cekati da dodem na red i jer sam izuzetno zadovoljna uslugom.

Nikad mi se kod privatnika nije dogodilo da mi plomba, kao kod nekih socijalnih zubara, otpadne kroz dva tjedna. Mnogi ce bez razmišljanja izdvojiti za odlazak na izlet, kino ili koncert, a kada kažem da sam za popravak zuba platila 250 kuna, svi padaju u nesvijest, prica naša sugovornica.

Zubari, baš kao i trgovci, obrtnici te poduzetnici, svoje usluge uglavnom naplacuju u dogovoru s pacijentima. Iako vecina njih svoje usluge naplacuje u gotovini, mnogi vec godinama pružaju mogucnost naplate putem cekova i kartica, a broj rata ponovno ovisi o dogovoru. Neki s kojima smo razgovarali, želeci pritom ostati anonimni, vele da te pogodnosti nisu uveli zbog krize jer to je u ponudi vec duže vrijeme.

Reklamiraju ih i turisticke agencije

- Posla imamo, što je možda nekima cudno s obzirom na vrijeme u kojem živimo, ali cinjenica je da vecini ljudi još uvijek ne predstavlja problem izdvojiti novac kada je zdravlje u pitanju. Naši pacijenti pretežito imaju izmedu 30 i 50 godina iako nisu rijetki niti umirovljenici, veli stomatologinja iz Pule.

Usporedujuci cijene u cetiri istarska grada, pokazalo se da je popravak zuba najjeftiniji u Umagu, gdje ce pacijenti imati i besplatnu uslugu prilikom hitnih intervencija, ugradnja porculanskih kruna najskuplja je u Rovinju, a u Porecu ce trebati najviše izdvojiti za plombiranje zuba i ugradnju zubnih implantata. (Pišu D. BAŠIC PALKOVIC, S. MATEJCIC, T. KOCIJANCIC i A. POKRAJAC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter