Kod Vidoševića pronašli i skupocjene inkunabule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretražujući imovinu Nadana Vidoševića istražitelji su došli do novih otkrića. U jednoj od njegovih nekretnina pronašli su i inkunabule! Taj naziv koristi se za knjige tiskane u Europi do 1501. godine, prve knjige što su otisnute na Gutenbergovom tiskarskom stroju. Primjerci inkunabula su izuzetno dragocjeni, a prema dostupnim podacima u svijetu ih se nalazi oko 40 tisuća.

Koliko ih je točno imao Vidošević u svom posjedu nije nam za sada potvrđeno, no istražitelji će se morati dobro potruditi da ih kvalitetno izvještače te utvrde njihovu vrijednost i porijeklo. Naime, iako je tiskarstvo otkriveno u Njemačkoj, po ljepoti, te umjetničkoj i kulturnoj vrijednosti inkunabula osobito je poznata Italija. Europsko tiskarsko središte, naime, u 15. stoljeću postala je upravo talijanska Venecija.

Na slavenskim jezicima inkunabule su tiskane samo u Hrvatskoj, Češkoj, Ukrajini i Crnoj Gori. Zanimljiva je pri tome činjenica da je u Češkoj tiskano 60 inkunabula, dok je u Hrvatskoj, koja je po broju inkunabula druga u slavenskim zemljama, tiskano devet, od čega pet glagoljicom. Hrvatski su glagoljaši bili prvi koji su tiskali glagoljicom, a time i prvi koji su načinili odljeve glagoljičkih slova. Budući da su hrvatske inkunabule tiskane i latinicom, Hrvati su jedini narod koji ima inkunabule tiskane na dvama pismima.

Nakon vrijednih, pa čak i ukradenih umjetničkih slika, te nevjerojatne zbirke prepariranih životinja što su pronađene u skrovištu uhićenog bivšeg šefa HGK-a, ovo je novi detalj koji će unijeti dodatne kontroverze u rasvjetljavanje njegove nevjerojatne kolekcionarske strasti, ali i novca što ga je u to ulagao. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter