Kod uvale Blaz gradit će se hotel i nekoliko vila

Uvala Blaz, jedna od rijetkih neizgrađenih područja
Uvala Blaz, jedna od rijetkih neizgrađenih područja

Općinsko vijeće Marčane na posljednjoj je sjednici usvojilo Urbanistički plan uređenja ugostiteljsko-turističkog područja Blaz - Salamuščica koje obuhvaća jedan hektar, a na kojem bi se trebalo izgraditi turističko naselje. Prema riječima Zlatka Cetine, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela, u toj bi se zoni, udaljenoj od mora stotinjak metara, gradio manji hotel te nekoliko vila, dok ukupan broj ležajeva ne bi smio biti veći od 50. 

Privatni investitori plana

- Plan je izradio Urbis, a financirali su ga suvlasnici zemljišta: Ivica Bolković, Anammarija Stocco i Ante Bošnjak. Planom nije decidirano tko će graditi, vlasnici zemljišta ili će oni pronaći investitora. Oni su kao fizičke osobe financirali izradu Plana. Lani su sklopili ugovor s Općinom i Urbisom, pri čemu se Urbis obvezao na izradu, a Općina je vodila cjelokupan postupak. Naša nadležnost sada prestaje. Plan omogućava da se taj projekt pripremi i realizira. Radi se o neizgrađenom i neuređenom zemljištu udaljenom stotinjak metara od obale, bez vode, struje i pristupne ceste, rekao je Cetina.

Prihvaćeno je izvješće o radu općinskog načelnika Marijana Kostešića u prvom polugodištu, u kojem stoji da je načelnik u šest mjeseci potpisao čak 67 raznih ugovora, nagodbi i sporazuma. U tom je razdoblju proračun ostvaren u visini od 10 milijuna kuna, što je gotovo na lanjskoj razini. Vijećnici su prihvatili i izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna: najznačajniji su prihodi od poreza i prireza na dohodak koji iznose 3,831 milijun kuna (lani 2,898 milijuna). Po izdašnosti slijede prihodi od komunalnog doprinosa u iznosu od 2,84 milijuna (lani 1,89 milijuna), dok je porezom na promet nekretnina namaknuto 715 tisuća kuna. Porez na kuće za odmor donio je pak 387 tisuća kuna.

S druge strane, proračunski su rashodi u prvom polugodištu ove godine iznosili svega sedam milijuna kuna, i to zbog kašnjenja dijela ugovorenih radova s Cestom. Riječ je o asfaltiranju dijela ceste od mjesta Peruški prema Dugoj uvali koji su kasnili: umjesto u svibnju, izvedeni su u srpnju. Dio pak u svibnju i lipnju odrađenih radova vrijednih gotovo 300 tisuća kuna, vezanih uz izgradnju javne rasvjete u Radeki Polju, Raklju i drugim mjestima, plaćen je tek u srpnju, pa financijski nije iskazan u prvom polugodištu.

Zaključak je da proračunski prihodi realno bilježe rast u odnosu na lani, dobrim dijelom zahvaljujući ostvarenju poreznih prihoda, a dijelom i zbog prihoda nastalih ozakonjenjem nelegalno izgrađenih objekata. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter