Kod Trogira vjetroelektrana vrijedna 50 milijuna €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na predjelu Blizna-Bristivica u trogirskom zaleđu u nedjelju je otvorena vjetroelektrana u čiju je izgradnju španjolska kompanija Accione Energije investirala oko 50 milijuna eura. U ovom vjetroparku splitsko Brodogradilište je izgradilo 20 turbina ukupne snage 30 megavata koje će godišnje proizvoditi električnu energiju za potrebe 30.000 kućanstava, i smanjit će se emisija stakleničkih plinova.

Vjetroelektranu je otvorio predsjednik Republike Ivo Josipović ocjenjujući kako je to veliki događaj jer će pučanstvo ovog dijela Dalmacije sada dugo vremena imati električnu energiju iz obnovljivih izvora.

- Posebno mi je drago da su u cjelokupnoj izgradnji vjetroparka čak 60 posto sudjelovale domaće kompanije, a to znači da Hrvatska nije zaboravila raditi i da znamo raditi, poručio je Josipović. Naglasio je da su investicije u obnovljive izvore energije iznimno važne za Hrvatsku jer na taj način ostvarujemo nacionalne interese na području energetike - smanjujemo ovisnost o uvozu, koristimo nove izvore koji su učinkovitiji od tradicionalnih, smanjujemo uporabu fosilnih goriva, štitimo okoliš, razvijamo poduzetništvo, potičemo nove tehnologije i gospodarstvo u cjelini.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja rekao je da na području županije postoji 61 lokacija za vjetroelektrane i solarne elektrane u koje može biti investirano 3,5 milijardi kuna te se čeka izmjena prostornog plana da bi se krenulo u realizaciju tih zamisli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter