Kod susjeda ništa bolje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnji podaci o porastu broja nezaposlenih u Italiji donekle nas mogu tješiti jer pokazuju da nismo sami, zapravo citava je Europska unija u velikim problemima. Talijanski državni ured za statistiku iznio je informaciju da je u travnju nezaposlenost porasla na 8,9 posto.

U nama susjednoj regiji Friuli-Venezia Giulia postotak nezaposlenosti bliži se nacionalnom prosjeku, a u Trstu je nešto veci i prelazi deset posto. Tršcanska je trgovina na samrti, a tamošnja luka ne uspijeva pronaci sistem kojim bi se izvukla iz krize, odnosno pada prometa. Padom granice sa Slovenijom smanjen je broj zaposlenih u državnim ustanovama, što je takoder pridonijelo porastu nezaposlenosti.



U godinu dana broj zaposlenih Talijana pao je za 307.000 jedinica: manje radnika znaci manje poreznih prinosa, manju potrošnju, veci pritisak na socijalnu državu, itd.

Stanje je vrlo dramaticno medu mladima - svaki je treci mladic bez posla pa u redovima talijanske mladeži u dobi izmedu 15 i 24 godine cak 30 posto njih ne radi. U godinu dana postotak nezaposlenosti kod mladih je porastao za cak 4,5 posto, a negativni se trend ne zaustavlja.

No, talijanski statisticari vele da su nacionalne brojke bolje od europskog prosjeka jer u eurozoni nezaposlenost iznosi cak 10,1 posto, što je enormno jer ipak govorimo o najrazvijenijem dijelu starog kontinenta.


Podijeli: Facebook Twiter