Kod Sicilije spašeno 200 imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvjesto četiri imigranta, uglavnom iz zemalja južno od Sahare, nagurana u dva gumena čamca spašena su u noći na ponedjeljak u Sicilijanskom kanalu, doznaje se od talijanske obalne straže.

Ophodni brod je prvo primijetio jedan čamac u kojemu je bilo stotinjak ilegalnih imigranata u nevolji, oko 120 km od talijanskog otoka Lampeduse. Pošto im je pružila pomoć, 27-člana posada "Corsija", specijaliziranog za spašavanje na moru, upozorena je putem satelitskog telefona da je šezdesetak kilometara južnije još jedna skupina imigranata u čamcu, do kojih je doplovila i pritekla im u pomoć.

Ti su imigranti iskrcani na Lampedusi i smješteni u prihvatni centar.

Prethodne noći isti je brod u istom kanalu pritekao u pomoć stotinjak imigranata iz Eritreje. Povoljne vremenske prilike zadnjih dana i tjedana pogodovale su porastu broja imigranata koji se odlučuju na neizvjesno putovanje prema talijanskoj obali. Većina ih dolazi iz subsaharske Afrike, ali dio bježi i pred nemirima u arapskim zemljama kao što su Sirija i, odnedavno, Egipat.

Neki pak dolaze iz udaljenih zemalja kao što su Afganistan,(Šri Lanka, Bangladeš, Indija i druge, putujući u nesigurnim uvjetima prije nego se noću potajno ukrcaju u nekoj sredozemnoj luci ne bi li se domogli talijanske obale. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter