Kod Rijeke najveca solarna elektrana u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova, nedaleko Rijeke, izgradila je na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najvecu solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp (kilovat-pik), cija ocekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuca kilovatsati (kWh), što bi, primjerice, bilo dovoljno za opskrbu oko 100 kucanstava elektricnom energijom.

Objekt na cijem krovu se nalazi ovaj fotonaponski sustav u vlasništvu je grupe Ma.Co.T. s kojom je Adria Sol vlasnicki povezana. Ukupna investicija prelazi 500 tisuca eura, a povrat investicije ocekuje se nakon šest godina, izvijestili su iz tvrtke Adria Sol, dodajuci da svu proizvedenu elektricnu energiju elektrana predaje u elektroenergetsku mrežu.

Osim ovog projekta Adria Sol, navodi se, instalirala je još vecu solarnu elektranu (315 kWp) u Gospodarskoj zoni Caporice, nedaleko Trilja, takoder na krovu u vlasništvu grupe Ma.Co.T. te se uskoro ocekuje puštanje u rad, odnosno prikljucak na elektroenergetsku mrežu.

Za gradnju solarne elektrane Caporice korištena je ista tehnologija i oprema kao i za solarnu elektranu Kukuljanovo. Iz tvrtke napominju da je administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala skoro godinu dana, te dodaju kako bi bilo korisno za hrvatsko gospodarstvo da se administrativna procedura ubrza te da traje maksimalno par mjeseci, kao što je slucaj u EU.

Iz Adria Sol-a najavljuju i skori završetak nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuca. Napominju da osim investiranja i razvoja vlastitih projekata solarnih elektrana tvrtka nudi zainteresiranim klijentima fotonaponske sustave po sistemu "kljuc u ruke".


Podijeli: Facebook Twiter