Kod Poreča će se moći sidriti i brodovi od 200 metara


Županijski Upravni odjel za održivi razvoj pokrenuo je niz izmjena odluka o osnivanju lučkih uprava, s osnovnim ciljem da se morske površine koje su i dosad služile kao sidrišta, ili privezišta, ali su dosad bile izvan lučkog sustava, uvrste u sustav lučkih područja, te time privedu nadležnostima lučkih uprava.

Izmjene se pripremaju u "paketima" za područja pojedinih lučkih uprava, a prva je na redu Lučka uprava Poreč, o kojoj će se odlučivati već na predstojećoj sjednici skupštine Istarske županije u ponedjeljak, 9. ožujka, a zatim slijede isti takvi postupci za lučke uprave Rovinj, Pula, Umag-Novigrad te Rabac.

Pripremanju tih prijedloga prethodio je složeni administrativni posao izdavanja suglasnosti o usklađenosti namjena morskih površina, koje se želi uvesti u sustav s prostornoplanskim odredbama u svakoj jedinici lokalne samouprave. Time se zapravo provodi svojevrsna legalizacija "divljih" sidrišta i pristaništa na morskim površinama, slično kao što se bespravne građevine legaliziraju na kopnu.

Legalizacijom sidrišta i pristaništa lučka uprava stječe pravo ubiranja pripadajućih joj pristojbi, od naknada za sidrenje i pristajanje (koja se računa po bruto-tonaži), do pristojbi za ukrcaj ili iskrcaj putnika, koja iznosi 8,5 kuna po putniku, čime bi se značajno mogli povećati i prihodi istarskih lučkih uprava.

Što se tiče područja Lučke uprave Poreč, za "legalizaciju" je pripremljeno sedam morskih površina na lokacijama Villa Romana u Zelenoj laguni (1.494 četvorna metra); uvala Tedule u Plavoj laguni (713 četvornih metara); Sveti Martin (6.025 četvornih metara); Uvala Busoja (54.096 kvadrata); Brulo - Plava laguna (1.047 četvornih metara); južno sidrište na prostoru južno od hridi Sarafel (3,9 hektara) i Cruiser sidrište, sjeverno od otočića Barbaran (37,18 hektara), te još tri manje površine uz gatove na lokacijama Bijela Uvala, molo hotela Fontana i Uvala Valeta - Lanterna. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU



 


Podijeli: Facebook Twiter