Kod Paškog mosta uocen kit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski centar 112 iz Zadra obavijestio je Plavi svijet da je u nedjelju oko 10.30 sati sa zapadne strane Paškog mosta u blizini uvale Vlašici na Pagu primijecen kit, izvijestili su iz ove udruge, koja je odmah nakon dojave kontaktirala opažatelje koji su oko 11.15 još uvijek promatrali kita.

Kit je plivao oko 500 metara od obale, na površini se pojavljuje svakih desetak minuta te pliva u smjeru mosta.

"Iako bez fotografija nije moguce sa sigurnošcu utvrditi vrstu, pretpostavljamo kako se radi o velikom kitu - Balaenoptera physalus (Linnaeus, 1758), jedinoj vrsti koja trajno naseljava Sredozemno more", kažu u Plavom svijetu.

Veliki kit spada u skupinu kitova usana, hrani se sitnom plavom ribom i planktonskim racicima koje procjeduje kroz usi. Druga je po velicini životinja na svijetu, odmah iza plavetnog kita. Najvece zabilježene jedinke na južnoj hemisferi duge su i do 27 metara, no u Sredozemnom moru veliki kitovi imaju oko 18 do najviše 20 metara.

I u Jadranu, kao dijelu Sredozemlja, veliki kitovi redovito se pojavljuju. Opažanja na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana, posebice u ljetnim mjesecima, nisu rijetkost. Medutim, pojedine jedinke približavaju se i kopnu, te ulaze u kanale i uvale. Posljednja pojavljivanja zabilježena su u blizini Biševa i Visa, Blitvenice, u Velebitskom kanalu, Novigradskom moru, Rijeckom zaljevu itd.

"Ipak, s obzirom na to da pojavljivanje ovih životinja u blizini obale može imati i po njih kobne posljedice, jer se kitovi zbog uznemiravanja i/ili gubitka orijentacije mogu i nasukati, molimo sve gradane da nam dojave svoja opažanja kako bismo mogli pratiti njegov put uz našu obalu", pozivaju iz Plavog svijeta, naglašavajuci da su veliki kitovi kao i svi ostali pripadnici skupine kitova (Cetacea) u Jadranskom moru zašticeni te je zabranjeno njihovo uznemiravanje i proganjanje.

Iz Plavog svijeta mole da u slucaju opažanja, ako je to moguce, napravite fotografiju životinje te da zabilježite tocnu lokaciju i vrijeme opažanja. Promotrite životinju (dužina, obojanost, izgled glave i sl.) kako biste mogli pomoci prilikom utvrdivanja vrste. Opažanja možete dojaviti na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email [email protected], ili službi 112. (Izvor www.plavi-svijet.org)


Podijeli: Facebook Twiter