Kod odlagališta Kaštijun svakodnevno izbijaju požari

Stotinjak metara duga vatrena fronta pored Kaštijuna
Stotinjak metara duga vatrena fronta pored Kaštijuna

Nedaleko od gradskog odlagališta Kaštijun gotovo svakodnevno izbijaju požari, tvrdi čitatelj (podaci poznati redakciji) koji je prije nekoliko dana uspio fotografirati požar na samo kilometar udaljenosti od odlagališta. Proslijedio je fotografiju koja prikazuje

plamenu frontu dugu stotinjak metara neposredno uz ogradu gradskog odlagališta.

- Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, no pretpostavljam da se radi o paljenju kablova da bi se dobio bakar koji se potom prodaje kao sirovina. Po mirisu se moglo osjetiti da je posrijedi paljenje plastike ili gume, a poznato je da izgaranjem plastike nastaju spojevi dioksini i furani koji su toksični. Ovakvim paljenjima toksični se spojevi talože na poljoprivrednim nasadima u podnožju Kaštijuna, pa je lako moguće da tako zatrovano povrće i voće dolazi na pulsku tržnicu i trgovačke centre, upozorava čitatelj.

Po njegovim riječima, paljenja se dešavaju u tajnosti isključivo u večernjim satima, a dim se najčešće širi prema centru i južnom djelu Pule.

Direktorica Kaštijuna Vesna Dukić veli da nema nikakvih informacija da je oko Kaštijuna nešto gorjelo te dodaje da Herculanea ima čuvara koji vodi računa o sigurnosti odlagališta. Direktor Herculanee Igor Stari veli da u sklopu Kaštijuna imaju organiziranu zaštitarsku službu punih 24 sata.

- Unutar odlagališta nije registriran nikakav požar. Također, svaki ulazak se posebno registrira i pregleda se svako vozilo koje na odlagalište dođe. Ulaz na odlagalište je pod videonadzorom, a i u potpunosti je ograđeno, rekao je Stari i dodao da Herculanea nije nadležna za prostor u okolici odlagališta. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter