Zajedno s gomilom turista u još jednom udarnom sezonskom vikendu, na Brač su u subotu ujutro stigle i jake snage inspektorata rada: istovremeno su krenuli prema Bolu i Milni, u potrazi za bilo kakvim nepravilnostima vezanim za rad u ugostiteljstvu. Dva automobila, u svakom po četiri inspektora, u planu je do večeri obići najmanje tridesetak objekata.
Nije međutim lako. Još na samom Jadrolinijinom trajektu jasno je da dolazak inspekcije na otok, pa makar i tako naseljen kao Brač, teško prolazi potpuno nezamijećeno. Pričaju nam inspektori da je bilo raznih pokušaja "kamufliranja", osobito kod odlazaka na manje dalmatinske otoke. Inspektori bi nosili šorceve, šlape i naočale za sunce, no ipak bi mještani nekako doznali za njihov dolazak.
- Na jedan otok u šibenskom arhipelagu smo išli u kontrolu građevinskih radnika, i to jutro na samom trajektu čujem jednom muškarca iza mene kako govori da im je gazda dao slobodno do 17 sati, jer dolazi inspekcija, govori jedna inspektorica, dok njen kolega prisnažuje kako već dobar dio potencijalnih prekršitelja zna za njihov dolazak.
Na početku obilaska u Milni se doista te riječi ostvaruju - na štekatu, terasi prvog lokala kao da su spremni, dapače prijateljski dobacuju "imate i pojačanje s kamerama?", vidjevši kolege iz nacionalnih televizijskih kuća. Neuobičajena nam se čini, za lijeno subotnje jutro, i količina komunikacije preko mobitela, svi su izgledi da se poznanike upozorava na "opasnost".
Uigrana ekipa
Naši "vodiči" nam govore i kako je prilično teško odmah na terenu uočiti nepravilnosti, osim ako nije riječ o flagrantnim i očitim prekršajima. S radnicima, konobarima, kuharima, razgovaraju poštuje li se radno vrijeme te da li se prekovremeni upisuju, da li su svi radnici prijavljeni te slične nepravilnosti. Tek nakon prikupljanja podataka od radnika i vlasnika lokala, kad se vrate u ured i usporede nalaze na terenu s izvještajima računovođa, situacija postaje jasnija te se prekršitelje kažnjava. Recimo u nedavnom slučaju pečaćenja objekta, vlasnik je mogao nastaviti s radom ukoliko je platio 30 tisuća kuna. U suprotnom, 15 dana ne smije pristupiti obavljanju bilo kakvog posla. Prilično mlada ekipa inspektora, iako imaju već radnog staža na sličnim zadacima, dobro je uigrana. "Obrađuju" lokale i po prostornom ključu tako da su tri susjedna kafića kontrolirana gotovo istovremeno.
- Često tako radimo, ako ništa drugo da ne bi bilo sumnje od strane vlasnika lokala da se nekome pogoduje, znate kako se po mistu odmah priča ako jednoga preskočite. U našem poslu ima svakakvih situacija, od iznimno kulturnih ljudi preko onih koji su pošteni ali lako "planu", do slučajeva kada bi pljuvali na nas, prijeteći razbijali čaše, priča voditeljica drugog "tima". Inspektori također imaju svoje "zgode" - od kontrola u diskotekama oko 4 sata ujutro gdje ulaze kontrolirati provođenje radnog zakonodavstva "naoružani" kemijskim olovkama, dok su svi oko njih zapravo naoružani, do kontrola radnika na građevinama u osamljenim jadranskim uvalama. Te bisere naše obale, prizaju i sami, nikad ne bi vidjeli da nisu na ovom radnom mjestu, koliko god nezadovoljni bili niskim plaćama i lošim sustavom vrednovanja obavljenog posla.
A di su zimi?
Ekipe inspektora - uvijek idu u paru - imali su popis s nekoliko "primarnih" objekata, svojevrsni obavezni program, no kako akcija traje do subote navečer, ostalo je dovoljno vremena za "slobodni program". Do popodneva međutim nije bilo većih problema, ugostitelji kojima su pristigli bili su susretljivi i nadzor njihovog rada je prošao bez uočenih većih nepravilnosti. Ne čudi stoga i da su bilo voljni davati izjave, rečenicu-dvije o svom poslu te raznim inspekcijama koje prolaze kroz njihovo mjesto. U Milni je vlasnik konobe Gajeta bio hladan kao "špricer" zbog kontrole.
- Sve je potpuno uredno, svi papiri, radno vrime, ugovori, sve je na mjestu. Jedino što nam kontrolama oduzimaju vrime, radimo žena i ja u konobi, srićom u ovu uru nije velika gužva. Jer svi papiri su ionako kod našeg računovođe, komentirao je vlasnik konobe kontrolu, dodajući kako turistička sezona nije loša, kako gostiju - ima.
- Znate kako je, još nisam čuo ugostitelja koji se hvali, ni ribara ili poljoprivrednika koji je zadovoljan sezonom, uvik nađu razloga za kuknjavu. Tribamo poć" od sebe i sami poduzeti šta možemo da nam bude bolje, smatra naš sugovornik.
U lokalu pedesetak metara dalje, vlasnik Juroslav Žuvić nešto je manje pomirljiv. Ne prema samim inspektorima, kaže "rade svoj posal ka" i ja", nego više zbog odnosa vlasti prema ugostiteljima.
- Kad triba poslat inspekcije, sad liti, onda znaju di smo - ovo mi je prva ove godine, ali bit će ih još ka" i prošle sezone. Platija sam neke kazne, bude uvik nešto tipa "nemate cjenik na svakom stolu" ili slično. Nisam nervozan, sva dokumentacija je uredna, svi radnici prijavljeni. Ali vidit' ćemo kod koga će dolazit" kad stavim ključ u bravu, jer niti jedna inspekcija ne dolazi zimi, onda nas ne pitaju kako nam je kad ovdi bude niti 500 ljudi, site nas se samo u ova dva-tri miseca, kaže Žuvić. (Napisao i snimio Mario MATANA)