Kod nas je sve politika, pa i nogomet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Darko Jergovic, osim što je uspješan gospodarstvenik i politicar, jedan je od najvažnijih Istrana u hrvatskom nogometnom svijetu. Bivši je predsjednik Istre 1961, u tom je klubu pokrenuo privatizaciju kojoj sada teži vecina hrvatskih prvoligaša, ali trenutno je suspendiran kao nogometni aktivist jer se uz Igora Štimca borio za svrgavanje Vlatka Markovica s celne pozicije u HNS-u.

No, suspenzija možda nece biti dugog vijeka, ovih je dana najavljeno da Markovic definitivno odlazi s celnog mjesta hrvatske nogometne asocijacije, što potvrduje sve za što se i Jergovic zalagao. Ovaj preokret je i bio povod za naš razgovor.

Jeste li iznenadeni raspletom situacije u HNS-u, odnosno raskidom braka Mamica i Markovica, koji je potonjeg ocito stajao predsjednicke funkcije?

- Nisam iznenaden ovim zbivanjima. Razgovarao sam još oko Uskrsa s ljudima iz vrha HNS-a i vec su mi tada rekli da ce svima nama iz "Štimceve struje" biti skinuta suspenzija vec na prvoj iducoj skupštini HNS-a. To je stiglo kao posljedica dogovora Mamica i Štimca, a to je bilo ono za što sam se cijelo vrijeme zalagao. Od prvog sam trenutka isticao da njih dvojica moraju sjesti zajedno i riješiti probleme pred kojima se našao domaci nogomet.

Kako ocjenjujete tandem Šuker-Vrbanovic koji bi trebao doci na celo HNS-a?

- To samo pokazuje da se nastavlja struja Dinama i Osijeka na celu. Šuker je poveznica zlatne generacije sa Štimcem i to je promjena koju svakako treba podržati. I ja sam prije godinu i pol dana zagovarao takvo rješenje. Tada sam upozoravao da cemo uništiti hrvatski nogomet i zbog toga sam ispao disident.

No, najviše me zaboljelo kako su se prema meni tada ponijeli u NSŽI-ju na celu s predsjednikom Vidulinom. On mi je tada zamrznuo status u NSŽI-ju, a upravo mi je on dao vjerodajnicu da zastupam interese NSŽI-ja u HNS-u. Pa nisam se sam delegirao. Sad ce doci do rehabilitacije svih disidenata i zbog toga da bi Šuker konsenzusom postao predsjednik.

Koliko se po vama politika u Hrvatskoj miješa u sport? I je li to pozitivno ili negativno?

- Politika se u sport miješala od nastanka Hrvatske. U nogomet se miješala jer niti sam HNS nije doživio promjene, vec je sve ostalo isto kao u vrijeme bivše države. No, treba postaviti pitanje što bi bilo s hrvatskim sportom da se politika nije umiješala? Vjerojatno ne bi opstao dosad.

Drugog nacina ranije nije bilo, ali sad se klubovi više nece moci oslanjati iskljucivo na potpore lokalnih zajednica. Morat ce naci svoje vlasnike, a to je iskorak u kojem im politika mora pomoci. No, kod nas je sve politika, pa i nogomet. (Razgovarao Roberto CAR)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter