Kod nas cetiri pritužbe zbog Avandije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijek Avandia, koji se povezuje s infarktom kod 83.000 dijabeticara u SAD-u, u Hrvatskoj uzima oko 4.500 bolesnika koji boluju od šecerne bolesti tipa II.

Prema informaciji Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske, od 2005. do sada zaprimljene su cetiri prijave s cetiri nuspojave. Kod tri slucaja radilo se o pojacanom opadanju kose koje je prestalo nakon prekida terapije.

Kod jednog bolesnika prijavljeni su blaži edemi potkoljenica, doznajemo iz priopcenja Agencije koja kontinuirano prati podatke o sigurnosti lijekova na hrvatskom tržištu.

Upozorenja o komplikacijama vezanim uz kardiovaskularne bolesti kod korisnika Avandije (roziglitazona) Agencija je dala je još 2007. godine, a 2008. izmijenjeni su sažetak opisa svojstava lijeka, inace namijenjen zdravstvenim radnicima, kao i uputa za pacijente.

Unesena su dodatna upozorenja da dijabeticari s kardiovaskularnim bolestima ne smiju uzimati Avandiju, o cemu su bili obaviješteni zdravstveni radnici i pacijenti. Lijek se može dobiti samo na preporuku lijecnika.

Europska agencija za lijekove, a sukladno tome i hrvatska, procijenila je da je korist od primjene lijeka kod osoba koje boluju od šecerne bolesti tipa II veca od njegova moguceg rizika.


Podijeli: Facebook Twiter