Kod Morskih orgulja boce i ženske gace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klub podvodnih aktivnosti trecu godinu zaredom provodio je akciju cišcenja podmorja na podrucju pored Morskih orgulja u Zadru. Premda je bilo vjetrovito, a more valovito, dvanaest ronilaca nesmetano je cistilo podmorje od vec uobicajenih necistoca kao što su staklena i plasticna ambalaža, automobilske gume, žice i ostalo.

Zanimljiv ulov u vrecama zadarskih ronilaca bio je i umivaonik koji je izronio na površinu zajedno s morskim ježom i morskom travom. Kako nam je kazao predsjednik KPA Danijel Telesmanic Did, gotovo 40 godina, koliko i postoji klub, provode se akcije cišcenja podmorja, a posljednjih godina zapaženo je da je krupnog otpada sve manje, što upucuje na razvoj ekološke svijesti kod sugradana. No, Telesmanic upozorava da se ekološka senzibilnost slabo razvija kod mladih Zadrana.

- Prve godine kad smo krenuli s akcijom cišcenja ovog dijela podmorja na zadarskoj rivi izvukli smo na kopno prilican broj automobilskih guma koje su služile kao bokobrani na brodovima prilikom izgradnje Morskih orgulja. Prošle godine, na naše veliko iznenadenje, na morskom dnu našli smo najviše ženskih gacica. Sve ove godine, koliko morsko dno održavamo cistim, na površinu smo najviše izbacili pivskih i vinskih staklenih boca, što je dokaz da Zadrani na Morskim orguljama najviše vole feštati. Kad završi slavlje, sva ispijena ambalaža završi u moru, kazao je Telesmanic.

Zadarska tvrtka Cistoca postavila je pored Morskih orgulja kontejner u koji su ronioci iz svojih mreža istresali subotnji "ulov".


Podijeli: Facebook Twiter