Kod Medulina smrtno stradao slovenski surfer


Danas oko 11.30 sati na popularnoj pješčanoj plaži Bijeca u Medulinu smrtno je stradao surfer, potvrđuju nam u Policijskoj upravi istarskoj u Puli. Policija je bila na očevidu, ali još uvijek nisu dali detalje o tome kako se nesreća dogodila niti su nam otkrili identitet preminulog.

Nataša Vitasović iz Policijske uprave istarske kaže da će se pojedinosti nesreće naknadno znati kada se utvrde sve okolnosti. Po njenim riječima, slovenski je surfer preminuo u bolnici u 12.30 nakon što je s medulinske obale hitno prevezen vozilom Hitne pomoći. Policija je zaprimila dojavu o nesreći u 11.20 sati.

Ipak, od svjedoka, koju su se tamo našli doznajemo da je riječ o slovenskom surferu, 47-godišnjem Radovanu Zavadlavu iz Mirena kod Nove Gorice koji je godinama dolazio u Medulin na surfanje po ovakvom vremenu, za koje surferi kažu da je idealno za ovaj sport.

Njegov prijatelj i vlasnik surf-kluba u kampu Medulin Boris Ivančić kaže da mu još uvijek nije jasno kako se nesreća dogodila jer se tako nešto u Medulinu nije dogodilo više od 30 godina.

- Ovo je uistinu neuobičajeno jer se to dogodilo uz samo obalu gdje je voda do koljena. U 30 godina ništa se slično nije dogodilo i ljudi koji ovamo dolaze odlično surfaju. Poznavao sam Radovana i bio mi je prijatelj. Što je najgore, nije niti namjeravao ovog vikenda doći, ali ipak je došao. Bio je dobar surfer, iako mlad po stažu. Također, nikad, osim danas nije surfao bez pojasa za spašavanje, kaže nam Ivančić.

Tvrdi da je tada u moru s njime bilo još 30 surfera, ali da nitko nije primijetio ništa neuobičajeno dok nisu vidjeli kako je daska za surfanje došla na obalu. Tada su uočili da netko pluta u moru i priskočili mu u pomoć.

- Nevjerojatno je da nitko nije vidio što se događa i da se čovjek utapa. Pokušali su ga na obali reanimirati, ali nije im uspjelo. Imao je puna pluća voda. Ali dovoljno je da u moru tri puta udahneš vodu i gotovo je. Razlog zašto se to dogodilo uistinu nikome od nas nije jasan, i to će pokazati obdukcija. Moguće da ga je po glavi lupilo jedro jer smo vidjeli da ima udarac na nosu pa da je pao u vodu ili da je imao moždani udar, tvrdi nam Ivančić koji je o nesretnom slučaju obavijestio pokojnikovu obitelj u Sloveniji.

Kao i Ivančić i vlasnik surf-kluba Pomer Dalen Geromella tvrdi da su danas uvjeti za surfanje bili idealni te da valovi nisu bili preveliki te nisu nikoga dovodili u smrtnu opasnost.

- Ovo je uistinu neobično i ne znam što bih rekao. Opće je poznato da ovakva južina kod nas u Medulin dovodi jako puno Slovenaca i Austrijanaca u ovo vrijeme i nikad se nikome ništa nije dogodilo, tvrdi nam Geromella.

Ipak, da svoj, a niti tuđi život za ovakvog vremena, kad su valovi ogromni, ne bi trebao dovoditi u opasnost, smatra Lucio Toffetti iz Lučke kapetanije.

- Ne znam pojedinosti kako se to dogodilo, ali ne mogu vjerovati da itko po ovakvom vremenu ide na more i prije svega ugrožava sebe, a potom i druge koji pokušavaju spasiti njegov život, tvrdi Toffetti. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter