Kod Martinovih: Nedorečeno i donekle zabavno

Prizor iz predstave (D. ŠTIFANIĆ)
Prizor iz predstave (D. ŠTIFANIĆ)

Nova pretplatnička sezona Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula sinoć je otvorena gostovanjem Satiričkog kazališta Kerempuh s predstavom "Kod Martinovih" koju je režirala Renata Carola Gatica.

Ova komedija započinje još u foajeu dok "redatelj" požuruje publiku da uđe u dvoranu jer treba započeti snimanje prve epizode telenovele "Kod Martinovih" i to "uživo iz pulskog studija". Telenovela, dakako, obiluje klišejima, smušenim likovima i simbolikom "na prvu loptu" poput one kada muž sjedne na stolicu koja na naslonu ima rogove koji mu se lijepo vide dok sjedi i time objašnjavaju u kakvoj je poziciji.

Tu je dakako i nevjerna žena, pa zavodnik Ernesto, pa sobarica, a među brojnim živopisnim likovima nađu se i dvoje Meksikanaca koje glume Rusi. Glumci se ne snalaze uvijek pa se moraju ili oslanjati na pomoć šaptača ili im svako malo padne šećer pa se sruše usred prizora. Neki shvaćaju da sve to što rade nema smisla pa deklamiraju nešto o diletantizmu, pitaju se "tko daje novce za ovo smeće" i usred snimanja napuštaju set pa redatelju ostaje da se oslanja na one koji su ostali. A na kraju ostaje samo Ernesto, odnosno glumac koji ga tumači. On, dok scenski radnici razmontiravaju scenu, pokušava objasniti što se na kraju dogodilo u prvoj epizodi.

U predstavi, koja je nastala prema motivima komedije "Najsretniji od trojice" Eugenea Labichea, željelo se prikazati i ono što se događa iza kulisa snimanja. Nažalost, u tome se baš i nije uspjelo jer je preveliki fokus na samoj telenoveli. Nisu baš jasni odnosi među samim glumcima i njihova međusobna kemija, odnosno nedostatak kemije koji na koncu dovodi do raspada sistema. Na trenutke se tek pokazuje karikirani egoizam i samoljublje glumaca koji na sebe gledaju kao velike zvijezde. No unatoč svoj dobroj volji i unatoč tome što je predstava relativno zabavna, puno je toga ostalo nedorečeno.

U predstavi glume Edo Vujić, Luka Petrušić, Mario Mirković, Borko Perić, Ana Matić Delić, Ana Maras Harmander, Nina Erak-Svrtan, Linda Begonja, Maja Posavec i Ivan Đuričić. (Mladen RADIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter