Kod Kršana usmrcena bijesna lisica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Viši državni veterinarski inspektor Radoslav Putnik potvrdio je da je lisica usmrcena u subotu u Veljakima kod Kršana bila zaražena bjesnocom. Zbog toga je produženo trajanja mjera protiv širenja ove bolesti, koje je proglašeno pocetkom mjeseca.

Lisicu je u svom dvorištu ubio Vlado Peršic, zamjenik nacelnika opcine. "Približila se na pedesetak metara od kucnih vrata. Slijedila je mog psa, ali nije bilo kontakta medu njima. Nije bila olinjala, kako obicno izgledaju bijesne lisice, ali bila je sumnjiva jer nije bježala. Mirno je stajala i kada sam joj se približio s vilama. Probo sam je i onda obavijestio lovce i veterinara", prica Peršic.

Putnik napominje da su što hitnije cijepljenje pasa i macaka, držanje štenaca mladih od tri mjeseca u zatvorenom, te vodenje pasa na povocu prilikom izlaska iz dvorišta neophodne mjere za sprjecavanje širenja bjesnoce iz prirode u urbane sredine.

Medu ostalim mjerama koje ostaju na snazi su odstrel lisica, zabrana neovlaštenog skidanja kože s krznaša, uklanjanje lutalica, odnosno necijepljenih pasa i macka te zabrana nastupanja na izložbama, smotrama i natjecanjima bez potvrde o cijepljenju protiv bjesnoce.


Podijeli: Facebook Twiter