Kod Juričići dio nasipa kliznuo prema rijeci Mirni

Obilne kiše podlokale su cestu
Obilne kiše podlokale su cestu

Na dionici županijske ceste Buzet - Svi Sveti, između naselja Most i Juričići, ujutro je došlo do klizanja terena. Obilne kiše podlokale su cestu te je na potezu od pedesetak metara dio nasipa kliznuo prema rijeci Mirni. Iako nitko ne želi kalkulirati o tome koliki su razmjeri štete i koja su tehničke mogućnosti sanacije, neslužbeno doznajemo da je jedno od rješenja izgradnja potpornog zida pa bi trošak mogao biti poveći.

Na teren su odmah izašli djelatnici Istarskih cesta i buzetskog komunalca Parka. Postavljena je signalizacija te se promet odvija naizmjence jednom trakom. Tek treba utvrditi što je prouzročilo klizanje terena. U podnožju ceste, neposredno uz obalu Mirne, upravo se gradi druga faza kanalizacijskog kolektora Most - Juričići, krak prema naselju Juričićima. Izvođač je buzetska Vodoprivreda, a investitor Park.

- Oborine su definitivno pripomogle klizanju terena. Ono čega se mi pribojavamo jesu najavljene nove oborine i bitno veće količine padalina, izjavila je direktorica Parka Ervina Kisiček.

Najnovije klizište jedno je u nizu zabilježenih zadnjih godina uz županijsku cestu Buzet - Svi Sveti, sve do Cerovlja, zbog sastava tla i konfiguracije terena. Spomenimo da se upravo cestom Buzet - Svi Sveti vozi brdska autoutrka priznata u europskim okvirima.

- Ono što je djelomično pozitivno jest da nije stradao sloj ceste, već se odron dogodio ispod nje. Zbog nepovoljnih vremenskih prognoza kontaktirali smo stručnjake za klizišta i savjetovano nam je da interventno zaštitimo lokaciju od novog vala oborinskih voda na tom području. Nakon toga ćemo u suradnji sa ŽUC-om definirati način sanacije, izjavio je dogradonačelnik Siniša Žulić.

Ovo je drugo klizište koje je u nepuna dva dana zadesilo buzetsko područje. Uslijed velikih oborina, u noći s utorka na srijedu na starogradskoj šetnici puknula je cijev mješovite kanalizacije te je došlo do odrona na jugoistočnim padinama staroga grada Buzeta, a odronjena zemlja zatrpala je dio prometnice koja vodi prema Klaonici. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter