Kod crkvice svetog Eluterija otkriven spomenik Majci Terezi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujući albanskoj zajednici, odnosno inicijativi njenog predsjednika organizacijskog odbora Idrisa Sulejmanija, nakon Pule je i u Poreču podignut spomenik u čast poznatoj humanitarki, nobelovki i odnedavno proglašenoj svetici Majci Terezi, a zbilo se to danas, samo dan nakon što su Porečani proslavili sv. Maura, zaštitnika svoga grada. Veliko slavlje započelo je prigodnom svečanošću u kazališnoj dvorani, nastavljeno misom u Eufrazijevoj bazilici koju je predvodio albanski kardinal Ernest Simoni Troshani, a nedugo potom i otkrivanjem i blagoslovom samoga kipa smještenog pored crkvice sv. Eluterija nadomak policijske postaje.

Visoki uzvanici

Svečanosti su prisustvovali albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik parlamenta Makedonije Talat Xhaferi, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, indijski veleposlanik u Hrvatskoj Sandeep Kumar, ministrica kulture Albanije Mirela Kumbaro, ministri za kulturu i dijasporu Albanije i Kosova Dardan Gashi i Pal Lekaj, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te predstavnici mnogih drugih gradova gore navedenih država, političara i zainteresiranih građana. Prije same ceremonije u kazališnoj dvorani, u maloj gradskoj vijećnici upriličen je prijem na kojem je gradonačelnik Peršurić, iza zatvorenih vrata, upoznao visoke goste s poviješću grada, razmijenio mišljenja te u neformalnom dijelu zahvalio na ovako velikom odazivu.

- Okupili smo se danas u Poreču, gradu koji je važno odredište hrvatskog i europskog turizma, ali i gradu koji je oduvijek bio poznat po svojoj otvorenosti, toleranciji i multikulturalnosti. Upravo zato spomenik Majci Terezi koji ćemo danas svečano otvoriti ne predstavlja samo religiozni simbol, već predstavlja istaknutu humanitarku, ženu koja je bila veliki borac i koja je međunarodni simbol za toleranciju, požrtvovanost, humanitarnost i bezuvjetnu ljubav prema drugima, kazao je na prigodnoj svečanosti u kazališnoj dvorani gradonačelnik Peršurić. Također je napomenuo da će Terezin spomenik povećati i prepoznatljivost grada te otvoriti nova vrata promociji i širenju turističkih perspektiva.

Putokaz

- Upravo sam se vratio iz Indije i moram vam reći da sam vidio taj ambijent u kojem je Majka Tereza živjela, i još uvijek ima bolesnih i siromašnih ljudi, iako je tehnologija uznapredovala. Drago mi je da je Albanska zajednica s Gradom Porečom imala potrebe u ime svih nas koji želimo pomagati pokrenuti ovaj event, te se time uključili u društvo zemalja i gradova koji su to već prije učinili, rekao je Mesić.

- Kad su je pitali što se može učiniti da bi se osigurao mir u svijetu Majka Tereza je odgovorila, hodite doma i volite vaše obitelji, tako neka njeno mišljene bude naš putokaz, kao što je to bilo i davnih godina, kazao je pred govornicom makedonski premijer Xhaferi.

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta rekao je da mu je izuzetna čast danas biti na ovoj svečanosti, te naglasio da je Poreč jučer bio najdraži grad u svijetu za sve pripadnike albanske nacionalnosti. Bratski odnosi s Hrvatima sežu u daleku prošlost i danas se nastavljaju i kroz duhovnu vezu, a ta veza važna je za sve nas, dodao je Meta kojemu je tada uručena i minijaturna replika kipa postavljena u Poreču.

Svečanost je zatim nastavljena u Eufrazijevoj bazilici misnim slavljem koje je predvodio albanski kardinal Troshani, a završila samim činom simbolična rezanja vrpce i razotkrivanja skulpture Majke Tereze kojemu su prisustvovali i mnogobrojni prolaznici. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter