Kod Braca viden morski pas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Morski pas dužine oko pet metara uocen je u subotu u moru oko Braca u blizini rta Povlja. Primijetili su ga dva Makaranina, otac i sin, koji su tuda plovili svojim 11 metara dugim brodom. Ugledali su iz broda lednu i repnu peraju i u šoku odmah nazvali Centar 112. Navodno je morska neman plivala paralelno uz brod i kružila oko njega, a pokušaji da je fotografiju nisu uspjeli zbog velikih valova. Pretpostavlja se da bi se moglo raditi o modrulju, no službene potvrde za sada o tome nema. Informacija je odmah proslijedena Institutu za oceanografiju, Pomorskoj policiji i Luckoj kapetaniji.

- Ako je uistinu rijec o modrulju, no to za sada ne možemo sa sigurnošcu reci, on je potpuno bezopasan i ne postoji nikakav razlog za paniku. To je zašticena vrsta, kažu u Centru za studije mora, a prema njihovim informacijama, u Jadranu postoji gotovo 28 vrsta morskih pasa, pa je na osnovi nepotpunog opisa ocevidaca teško utvrditi o kojoj se vrsti u ovom slucaju radi. Stoga iz PU Splitsko-dalmatinske pozivaju kupace na oprez.

Posljednji slucaj kada je u ralje morskog psa upao slovenski ronilac Damjan Pecek dogodio se u listopadu prošle godine kod otoka Visa u uvali Smokova. Samo desetak metara od obale slovenskom je roniocu bijeli morski pas potpuno rastrgao lijevu potkoljenicu, a privukla ga je krv ulovljene ribe što ju je Slovenac zakacio za pojas.


Podijeli: Facebook Twiter