Kockice za potpalu zapalile Pazinku

Veliki požar buknuo je u Pazinkinom skladištu (M. MIJOŠEK)
Veliki požar buknuo je u Pazinkinom skladištu (M. MIJOŠEK)

Nešto prije podne u nekadašnjoj tvornici Pazinka u Pazinu buknuo je veliki požar koji je obuhvatio skladište unutar kompleksa tvornice. Tijekom dana požar je stavljen pod kontrolu i ne predstavlja opasnost za stanovništvo, ali zbog obilnih količina gorivog materijala, vatrogasci su već u startu rekli da će gašenje potrajati.

Odmah po dojavi stigli su pazinski vatrogasci koji su spriječili širenje požara na ostale objekte unutar tvornice, među kojima se nalazi također skladište opasnog otpada tvrtke Ecooperativa što je posebno izazvalo zabrinutost građana. Gust crni dim koji se vidio iz čitavog grada pred nekadašnjim industrijskim mastodontom okupio je velik broj znatiželjnih građana, ali i priječio pazinskim vatrogascima pristup požarištu.

Izgorjelo je skladište tvrtke Brati Ritoša (skladište bivšeg pogona Sintetike) koje se bavi veleprodajom opreme za vrt i poljoprivredu, navodnjavanje i građevinu.

Vatra je zapravo obuhvatila podrumsko skladište u kojem su se nalazile PVC vodovodne cijevi te 12 tona kockica (briketa) za potpalu, saznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pazin Serđa Šilića. Policija je odmah blokirala ulaz u kompleks Pazinke dozvoljavajući ulaz samo službenim licima. Na teren su izašli pazinski vatrogasci kojima su se u poslijepodnevnim satima pridružile kolege iz Buzeta, Umaga, Labina, Poreča i Pule, sveukupno 30-ak vatrogasaca s petnaest vozila.

- Požar je pod kontrolom sa svih strana, međutim, daleko je to još od lokalizacije, pa će se gašenje zasigurno nastaviti dugo u noć, rekao je zapovjednik pazinskih vatrogasaca Serđo Šilić i dodao da zbog gustog crnog dima vatrogasci za disanje koriste izolacijski aparat na komprimirani zrak.

U kasnim popodnevnim satima vatrogasci su bagerom probili betonsku ploču skladišta kako bi nakon što dim izađe iz objekta s druge strane mogli pristupiti gašenju. Iako je veći dio dana gusti dim s laganim jugoistočnjakom odlazio u smjeru zapada i sjeverozapada, dakle dalje od grada, u kasnim popodnevnim satima vjetar je promijenio smjer te se dim nošen vjetrom nadvio nad Pazinom.

Nekoliko osoba koje su se nalazile unutar skladišta zadobilo je lakše respiratorne poteškoće te ih je odmah zbrinula pazinska Hitna medicinska pomoć. Prema prvim neprovjerenim informacijama uzrok požara je autogeno zavarivanje unutar skladišta. (Piše Anđelo DAGOSTIN; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter