Kobasice s fažolom najbolje su kad se kuhaju na veliko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 350 porcija kobasica s fažolom na šugo kuhalo se danas u velikoj Pulskoj padeli na Verudi, između klizališta i tržnice. Nakon ljetošnje inauguracije novouređenog Trga kralja Tomislava, ovo je bio drugi put da je na istom mjestu poznati kulinarski majstor, radijski voditelj, novinar i pjesnik Budimir Žižović zasukao rukave i s gastro timom Rock Caffea te u organizaciji Tržnice Pula skuhao nešto za prste polizat.

- Pirjamo kapulu, dodamo šalšu, friške kobasice, začine i kuhani fažol, rekao nam je Žižo istovremeno sjeckajući mace i mace peršina. Za kobasice s fažolom bilo je potrebno 25 kilograma svježih kobasica i 40 kilograma graha, 15 kilograma kapule, 10 kilograma šalše… Dovoljno za dobru i toplu marendu svih Puljana koji su se u subotu ujutro zatekli na tržnici ili na klizalištu na Verudi. Dok se sve to krčkalo atmosferu je dizao akustični pulski duo Muha i Veco, uz vokalne i instrumentalne izvedbe brojnih poznatih pop i rock pjesama.

- Odlično je, za deset! Jušto za nas penzionere, rekla nam je između zalogaja Luciana u društvu prijateljice Silve. Dvije dame isprva su nam se predstavile kao "stare Polesane".

- I ja to često spremam, ali ne ispadne ovako dobro. To je to, kad se kuha na veliko i dugo ipak je puno ukusnije nego kad kuhaš doma, dopunila ju je Silva.

Mada se sa spremanjem jela krenulo i prije 10 sati, podjela porcija morala je pričekati do iza 11, dok se svi okusi i začini ne prožmu, a šugo reducira. No, Puljani su bili strpljivi, jer bila im je to prilika i za obavit špežu na kvartovskom markatu ili popiti kafe uz klizalište.

- Dobro je, klasično jelo koje uvijek zagrije tijelo. Ne može se usporediti kada se kuha u velikoj padeli i kada fažol kuhaš doma na malo, rekao nam je Verudež Mario.

Otkrio nam je i da je poseban doživljaj pojesti nešto toplo na otvorenom usred svog kvarta.

- Lijepo je otkad su uredili trg. Sada je to pravo okupljalište nas stanovnika Verude. Zaslužili smo, dugo smo to čekali, poručio je Mario.

Pulska Tržnica je uz marendu na Verudi organizirala danas i sajam i gastronomski program "Mirisi i okusi markata" na glavnoj gradskoj tržnici s brojnim izlagačima, a dotle je u blizini svirao Puljanima uvijek dragi bend In Vino Veritas. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter