Kobasice i vino za svaki stol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žitelji Svetog Bartola i okolnih mjesta Motovunštine i Sovinjštine sastali su se minule subote u Labinjanima na Kobasijadi, ocjenjivanju domacih kobasica i vina.

Ocjenjivalo se 13 uzoraka kobasica i 10 uzoraka bijelih vina. Posebnost ovog natjecanja je da kobasice i vino, ocjenama od jedan do pet, ocjenjuju svi koji su donijeli uzorke. Na kraju se sve to zbroji i evo pobjednika.



U konkurenciji kobasica najviše je bodova i prvo mjesto osvojio Elio Fakin iz Bataji, drugo mjesto pripalo je Goranu Prodanu iz Švikarije, a trece Arminu Kotigi iz Kala. Fakin je pobijedio i u vinskom dijelu programa, u kojem je drugo mjesto osvojio je Gverino Bertoša iz Kaldira, a trece Davor Fero iz Lazi.

Kobasijada u Svetom Bartolu je natjecanje otvorenog tipa. To znaci da natjecatelj u konkurenciji kobasica do 18.30 mora donijeti pola metra kobasice, a vinar litru vina. Sve to vrijedne domacice u susjednoj prostoriji, podalje od ociju publike i ocjenjivaca narežu i pretoce, tako da je teško prepoznati što je tko donio. A kad sve to lijepo slože na stolove, caše i cackalice u ruke pa od boce do boce, od tanjura do tanjura, bod po bod do pobjede.



Sve se to dogada pred publikom pa je mogucnost bilo kakve namještaljke iskljucena. Iako na kraju pobjednici dobivaju pehare i diplome, to nije cilj natjecanja, vec sjecanje na njega, kaže Marcelo Kaligari, predsjednik Mjesnog odbora Sveti Bartol, koji je s Lorisom Beleticem lani organizirao prvu Kobasijadu u Svetom Bartolu.

Druženje uz dobro domace vino i domace kobasice glavni je razlog okupljanja ljudi iz Svetog Bartola i okolnih mjesta u školi u Labinjanima, koja je nekoc bila središte društvenog života ovog kraja.



Posebna je zanimljivost, pa i društvena vrijednost ovog natjecanja, zapravo druženje i istinska obiteljska atmosfera, u kojoj nema konkurenata, vec samo dobronamjernika koji su javnosti, prijateljima, susjedima i znancima, ali i znatiželjnicima iz drugih krajeva došli pokazati kako su im ove zime uspjele kobasice i vino. Prema onome što se moglo kušati na ovom zgodnom druženju, kobasice iz okolnih lišjera i vino iz konoba mogu bez kompleksa na svaki stol.


Podijeli: Facebook Twiter