Kobasice i malvazija u Svetom Bartolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zgrada stare škole u zaseoku Labinjani na Motovunštini bila je u subotu mjesto održavanja trece Kobasijade.

Na ovoj smotri domacih kobasica i istarske malvazije koja svake godine privlaci sve veci broj ucesnika i posjetitelja najbolji se uzorci izabiru na nacin da ih ocjenjuju sami proizvodaci. Nudilo se cak cetrnaest vrsta kobasica, a najboljom je u konacnici proglašena ona Elija Fakina iz Bataji kraj Brkaca. Drugo je mjesto osvojio Ratko Labinjan, trece Boris Matijašic, cetvrto Danijel Flego, a peto Dean Šandak

Medu deset uzoraka vina koje su pomno degustirali i ocjenjivali clanovi žirija opet je iskocilo ime Elio Fakin. Drugo je bilo vino Davora Beletica, trece Željka Sirotica, cetvrto Renata i Marcela Kaligarija, a peto Bruna Kaligarija. U cemu je tajna uspjeha upitali smo dvostrukog pobjednika smotre koja je i lani pokupio oba trofeja.

- U Batajima imamo odlicno podneblje za proizvodnju kvalitetnih vina, a važno je vino praviti po pravilima struke, onda nema greške, pojasnio je Elio Fakin koji u skoro vrijeme s obitelji planira posaditi nove nasade vinove loze i proširiti proizvodnju. Vino plasira sam na domace i talijansko tržište, a redovito sudjeluje u vecim istarskim smotrama vina gdje je vec osvojio niz nagrada.

Dok je u vinarskom natjecanju ocekivao visoki plasman prvo mjesto za najbolju kobasicu i samog ga je iznenadio. Najvažnijim za pobjedu smatra pogoditi pravi omjer soli, papra i cesna.

Inace, natjecanje je prije tri godine pokrenuo predsjednik Mjesnog odbora Sveti Bartol Marcelo Kaligari na ideju sumještanke Suncane Beletic.

Kobasijada je odmah bila dobro primljena medu mještanima ovog kraja, a sve je cešce pohode i gosti iz drugih mjesta. Sudjelovati može svatko tko smatra da ima dobre kobasice i malvaziju. Jedine su propozicije da kobasica mora biti duža od pola metra, a vino u kolicini od barem jedne litre.(Napisao i smimio Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter