Kobaku za malverzacije u HŽ-u sedam godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Uprave HŽ-a Davorin Kobak osuden je na sedam godina zatvora, a bivša celnica tvrtke Agit, tvrtke-kceri HŽ Carga, Biserka Robic dobila je pola godine više za izvlacenje novca iz sustava Hrvatskih željeznica.

Drugi optuženici takoder su dobili zatvorske kazne: Andrija Saric 3 godine i tri mjeseca, a srpski državljanin Vladimir Vasiljevic dvije i pol godine.

Sud je odredio da zajedno moraju vratiti Agitu, iz kojeg su novce izvlacili, ukupno 27,3 milijuna kuna, a pored toga moraju snositi i troškove sudenja u iznosu od 350.000 kuna. Pored toga, Robic i Kobak se s presude direktno vracaju u pritvor do pravomocnosti presude.

Optužnicom su se Kobak i Robic teretili da su se, od 2002. do 2008. godine, u Zagrebu, Mostaru, Banja Luci i Grazu, u cilju pribavljanja velike nepripadne materijalne koristi, povezali u zajednicko djelovanje radi realizacije kontinuiranog neosnovanog odliva novca iz društva Agit.

Saric i Vasiljevic su im poslužili u biznisu otvarajuci fiktivne tvrtke u inozemstvu, kojima je onda Biserka Robic na osnovu lažnih racuna isplacivala velike novcane svote.


Podijeli: Facebook Twiter