Koalicijski zračni udari ubili 865 osoba u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zračni udari koalicije predvođene Sjedinjenim Državama usmrtili su u Siriji 865 osoba, od kojih su 50 civili, od kraja rujna kada je počela kampanja protiv radikalne sunitske skupine Islamske države, objavljeno je u srijedu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da većinu ubijenih, njih 746, čine borci Islamske države (IS) i da bi stvaran broj mogao biti veći. IS je osvojio dijelove Sirije i susjednog Iraka u osvajanju samoproglašenog kalifata, a koalicija na čelu sa SAD-om počela je u srpnju zračne udara protiv IS-a. Osmero od 50 ubijenih civila su djeca, navodi SOHR.

U napadima je ubijeno 68 članova Fronte al Nusra koja je povezana s terorističkom mrežom Al Kaidom. Alep, Deir al-Zora, Hasaka, Raka te Idlib su sirijske pokrajine u kojima je saveznička koalicija izvodila napade. SAD sve navode o civilnim žrtvama prima ozbiljno i provodi istragu, objavila je američka strana. Washington zračne udare opravdava Člankom 51 Povelje Ujedinjenih naroda o pravu na pojedinačnu ili kolektivnu samoobranu od oružanog napada. U sirijskom sukobu ubijeno je od 2011. oko 200.000 ljudi, prema UN-ovim podacima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter