Koaliciji IDS-HNS vecina u Županijskoj skupštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po privremenim neslužbenim rezultatima sa svih 287 birackih mjesta u Istarskoj županiji odaziv na nedjeljno glasanje za Županijsku skupštinu bio je 49,63 posto odnosno glasalo je 99.305 od 202.072 biraca što je 7,24 posti veci odaziv nego na lokalnim izborima 2005.

Biraci su najviše glasova - 44,77 posto dali koalicijskoj listi IDS-HNS nositelja Damira Kajina za koju je glasalo 43.412 biraca što im je u raspodjeli 41 mjesta županijskih vijecnika donijelo pola odnosno 21 mjesto. Sada su biraci mogli po prvi put birati izmedu cak dvije nezavisne liste celnika Ladonje Plinia Cuccurina i bivšeg IDS-ovca Dina Debeljuha. Ladonja s osam vijecnika koje je osvojila zahvaljujuci podrški 17.580 glasova ili 18,13 posto postaje najjaca opozicijska stranka. Tako se ostvaruje Cuccurinova želja da oni budu najjaca grupacija nakon IDS-a u Županijskoj skupštini. Za Debeljuhovu je listu glas dalo 3.196 biraca što cini 3,30 posto dok je izborni prag pet posto.

U HDZ-u ne mogu biti previše zadovoljni jer su u koaliciji sa HSS-om dobili 10,87 posto glasova odnosno za njih je glas dalo 10.540 biraca što im donosi pet mjesta i postaju treci po broju mandata. Toliko je HDZ imao i u cetvrtom sazivu Županijske skupštine kada je na lokalne izbore 2005. izašao samostalno. Niti SDP-u, postkoalicijskom partneru IDS-a, ne cvjetaju ruže jer cetiri vijecnika liste SDP i Rupnikove Zelene stranke - Zelene alternative nisu za hvalisanje i nose im tek cetvrtu poziciju u Županijskom parlamentu jer dobili su 8,19 posto glasova što znaci da im je glas dalo 7.945 biraca. SDP je do sada imao pet vijecnika što znaci da ce sada imati dva manje. Niti umirovljenicka stranka nema razloga za slavlje. Koalicijska lista sita HSU-HSLS je s osam posto glasova odnosno s njih 7.758 dobila tri mandata. Do sada je Hreljin HSU, koji je bio izborno iznenadenje pred cetiri godine, imao cetiri vijecnika, a sada je spao na dva dok liberali i dalje imaju jednog predstavnika u Skupštini Istarske županije.

Politicki brodolom doživio je Bolkovicev ISDF koji nije niti prešao izborni prag dok su prije imali cetiri u istupima vrlo žestoka oporbena vijecnika. Od devet stranaka koje su izašle na izbore za Županiju ISDF je na sedmom mjestu s 2,95 posti ili 2.858 glasova. Za njima su tek nedavno osnovana Bošnjacka demokratska stranka Hrvatske s 2,54 posto ili samo 393 glasova manje od ISDF-a i SRP Vladimira Kapuralina s 1,26 posto za kojeg je glas dalo 1.220 biraca.

Županijski vijecnici ce biti: iz IDS-a Damir Kajin, Furio Radin, Valter Drandic, Katarina Nemet, Nevija Poropat, Tedi Chiavalon, Roberta Lakošeljac, Ahmed Makota, Vojo Klickovic, Tom Bisaku, Eda Klapcic, Serdo Baskijera, Serdo Rigo, Marin Grgeta, Alida Perkov, Tamara Brussich, Danica Miletic, Silvio Brunelli, Jasna Smojver Kompas i Stjepan Mrakovic. Iz HNS-a Mirjana Antonelic, a iz Ladonje uz Cuccurina još Vlado Ivetic, Angelo Mattich, Alen Rosanda, Ivo Uccio Miletic, Viktor Krapljanov, Alen Lakovic i Gvido Jermaniš. HDZ ce predstavljati Lino Cervar, Marino Roce, Stjepan Gabric i Nika Krstevski, a HSS Oliver Gmitrovic. Vijecnici iz redova SDP-a bit ce Dino Kozlevac, Lucija Debeljuh i Maja Šaric Dikovic kojima ce se pridružiti šef Zelenih Josip Anton Rupnik kojem ce ovo biti treci mandat u Županijskoj skupštini. Silvano Hrelja i Zdenko Pliško ulaze iz HSU-a, a od liberala iznova Sandro Jurman. Skupštinska opozicija ce imati 16 odnosno ako pribrojimo Rupnika 17 vijecnika dok ih je pozicijski IDS i SDP imao u prošlom sazivu 16.

Ovo je sastav Skupštine Istarske županije s obzirom na redoslijed objavljen na stranackim i nezavisnoj listi. Najvjerojatnije ce, kao što je uobicajeno, biti ostavki ili stavljanja mandata u mirovanje zbog nespojivosti funkcija. Toga bi trebalo biti manje nego inace jer ukinuta su poglavarstva. Županijski vijecnik može biti saborski zastupnik. Ne može biti ujedno i celnik izvršne vlasti dakle (grado)nacelnik vec se u tom slucaju mora opredijeliti za jednu od te dvije funkcije. Takoder ne može biti u dva predstavnicka tijela što znaci da ne može biti opcinski ili gradski te ujedno županijski vijecnik.


Podijeli: Facebook Twiter