Koalicija važnija od ugljena u Plominu

(snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
(snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Približavanje lokalnih izbora učinilo je političke procese u cijeloj zemlji znatno složenijima. U Istarskoj županiji još su posve nejasni uvjeti pod kojima bi vladajuće stranke, prije svega IDS i SDP, uopće koalirali. Problemi koji su nastali nakon najave da će se SDP-ov kandidat Peđa Grbin boriti za mjesto gradonačelnika Pule nisu prevladani.

Njihovo rješenje nije na vidiku niti nakon sastanka istarskog SDP-a, na kojem se razgovaralo i o pripremama za lokalne izbore, ali nije jasno rečeno kako će i s kojim sve koalicijskim partnerima izaći pred birače u svibnju 2013. godine.

Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a, kaže kako je "uvijek optimist", te da vjeruje da će se koalicijska suradnja Kukuriku stranaka nastaviti i na razini Istarske i Primorsko-goranske županije.

- Jeste li dobili odgovor SDP-a i HNS-a na pismo u kojem ste zatražili očitovanje o suradnji na slijedećim izborima?

- Dobili smo prve odgovore i s njima sam vrlo zadovoljan. Pozitivni i službeni odgovori došli su iz županijske organizacije HNS-a Istre, te županijske organizacije SDP-a Primorsko-goranske županije. Očekujemo još pozitivne odgovore županijske organizacije SDP-a Istarske županije, kao i županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije. Mi i dalje smatramo kako je zajedničko upravljanje Pulom od strane dosadašnje koalicije IDS-a i SDP-a jamstvo građanima da će se gradom upravljati dobro i bez konflikta.

- Ali, u SDP-u imaju svog kandidata za prvog čovjeka Pule?

- Nepopravljivi sam optimist, neovisno o tome što znam za namjeru SDP-a o samostalnom izlasku na izbore u Puli. Nadam se da će svoju namjeru preokrenuti u korist zajedničke suradnje. Vjerujem da to želi i većina naših birača.

- Hoćete li u tom slučaju imati i zajedničkog kandidata za istarskog župana?

- Imali smo ga i posljednji puta, kada sam ja izabran za župana. Tada je SDP imao svoju listu, a sada bi mogli imati zajedničku listu i zajedničkog kandidata za župana.

- Postoji li mogućnost da IDS koalira s nekom strankom izvan Kukuriku zajednice, te možete li procijeniti ima li SDP takvih namjera?

- Mi o tome uopće ne razmišljamo. Očekujem korektnost i od strane SDP-a. Šansa koju imamo na državnoj razini velika je i bila bi šteta upropastiti povjerenje koje smo dobili od građana. Uostalom, Hrvatska danas nema prave alternative u odnosu na Kukuriku koaliciju. Politički je mudro ostati zajedno.

- Jeste li se oko izborne suradnje čuli ili vidjeli sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem?

- Posljednji puta vidjeli smo se u Labinu, ali nismo razgovarali o tome. Nije bilo razgovora "ispod stola" i njima nikada nisam bio sklon. Poštovat će se procedura i odluke tijela jedne i druge stranke. Jedino tako se posao može odraditi kako treba.

- Može li suradnju, pa i koaliciju, narušiti "Plomin" i prijepori oko ugljena i plina?

- Moja pozicija je jasna. Najbolje bi bilo da "Plomin" C bude na plin, ali očito je politika SDP-a i HNS-a, kao i prije toga HDZ-a, suprotna tome. Treba biti realan, pa ako dođe do izgradnje termoelektrane na ugljen, Labinština mora zbog toga biti jako obeštećena. U političkom smislu, nećemo prekidati koaliciju. To bi bilo štetno za Istru. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter