Koalicija SDP­-a i HDZ­-a moguća, ali nakon izbora?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog počasnog predsjednika IDS­-a Ivana Jakovčića za stvaranjem velike koalicije SDP­-a i HDZ­-a radi stvaranja političkih uvjeta za gospodarski oporavak Hrvatske, izrečen ovog vikenda u intervjuu jednom hrvatskom dnevniku, naišao je na očekivano oprečne reakcije.

Iako Jakovčić nije prvi koji je javno, uz slična obrazloženja, predlagao veliku koaliciju na hrvatski način, njegov prijedlog, iskazan samo dva tjedna pred važne izbore za Europski parlament, izazvao je dvojbe.

Politički analitičari ne gledaju jedinstveno na ideju stvaranja velike koalicije SDP-HDZ, no slažu se da se Kukuriku koalicija posve iscrpila. Politolog Davor Gjenero kaže: "Kukuriku koalicija ionako je gotova. SDP je 'pojeo' sve svoje partnere osim IDS­-a, koji preživljava jer ima čvrsto regionalno uporište te je najmanje odustajao od svog identiteta. IDS bi bio u težoj situaciji da ga SDP nije napao na lokalnim izborima prije godinu dana".

Analitičar dr. Žarko Puhovski pak tvrdi da Kukuriku koalicija više nema smisla "jer HNS prestaje postojati". Puhovski predviđa budućnost IDS­-a s drugim strankama.

"IDS može ići dalje s Čačićem, Gabrićem i Bandićem. SDP će morati surađivati s Hrvatskim laburistima i ORaH-om. Problem će biti ako se pokaže da su Laburisti i ORaH jači od SDP­-a, pa da Milanoviću ponude mjesto zamjenika premijera", ističe dr. Puhovski. "No, trenutačno, čini se kako je koalicija velikih i malih stranaka posve moguća te za veliku koaliciju nisu stvoreni potrebni uvjeti", pojašnjava on.

Čuju se i stajališta da bi velika koalicija mogla biti realno rješenje nakon parlamentarnih izbora koji se trebaju održati krajem 2015. godine. "Velika koalicija nije nerealna ideja, posebno kada se stječe dojam defragmentacije političke arene. Ako najveće stranke ne mogu skupiti svaka više od 20­-25 posto biračkog tijela, jer ostatak prikupljaju političke opcije koje nisu previše produktivne, velika se koalicija čini kao razborito rješenje. Ali, ne danas, nego kroz određeno vrijeme", objašnjava Davor Gjenero. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter