Koalicija s desnim strankama ne dolazi u obzir!

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Nakon što je premijer Andrej Plenković u subotnjem intervjuu Večernjem listu rekao da je otvoren razgovorima s HNS-om i IDS-om oko slaganja nove većine u Saboru, predsjednik IDS-a Boris Miletić putem Facebooka je kategorički odbacio mogućnost koalicije.

Na svom službenom Facebook profilu Boris Miletić je danas oko 14 sati objavio status u kojem stoji "Jasno mi je da je IDS svima poželjan partner zbog naše snage. Ali nama HDZ nije opcija pa ću ponoviti ono što sam nebrojeno puta do sada rekao - koalicija s desnim strankama Ne dolazi u obzir! Niti pregovaramo, niti ćemo biti dio HDZ-ove većine. Ako premijer Plenković nema većinu - neka to jasno kaže pa idemo na izbore!".

Isti nam je stav ponovio i u telefonskom razgovoru navodeći kako s desnim strankama nisu i neće koalirati.

Novi ministri u Vladi bit će dio dogovora HDZ-a i ostalih parlamentarnih stranaka nakon razgovora koji će se odvijati "u tišini", rekao je premijer Andrej Plenković za Večernji list istaknuvši da on i vodstvo stranke, premda je HDZ spreman i za nove parlamentarne izbore, prednost daju razgovorima te ponudi stabilnosti i nastavka reformi.

"Rezultati (lokalnih) izbora pokazuju da HDZ stoji slično kao prije deset mjeseci. Stoje li drugi jednako kao prije - nisam baš siguran. Da idemo na nove parlamentarne izbore, rezultat HDZ-a bio bi još bolji. Međutim, ponovno bismo bili u situaciji da pregovaramo s partnerima o formiranju vlasti", kaže premijer. Stoga je, dodaje, njegova logika, ali i vodstva HDZ-a, razgovor s parlamentarnim strankama, ponuda stabilnosti i nastavka reformi. "Organizacija izbora košta, košta i sama kampanja. No, neovisno o tome, ako do njih dođe, HDZ je za njih spreman i ponovno će biti pobjednik. Dat ćemo šansu razgovorima, ali u tišini", istaknuo je. Vrata HDZ-a i dalje su otvorena HSS-u, ali i razgovorima s HNS-om te IDS-om. Nova će ministarska imena, rekao je, "biti dio dogovora", a procedura njihova imenovanja počet će nakon drugoga kruga lokalnih izbora. Suradnju s Mostom ne smatra realnom, a što se tiče velike koalicije HDZ-a i SDP-a, Plenković ističe da ona "nije opcija". Budući da rezultati HDZ-a na lokalnim izborima u Zagrebu ne uspijevaju dostići rezultate koje je primjerice HDZ ostvario na zadnjim parlamentarnim izborima u četiri zagrebačke izborne jedinice, Plenković u Zagrebu najavljuje konsolidaciju stranke i osvježavanje. (GI)



Podijeli: Facebook Twiter