Koalicija napada ciljeve u Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Operacije koalicijskih snaga ce se nastaviti tijekom sljedecih nekoliko dana sve dok se libijski režim ne pokori UN-ovim rezolucijama, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u intervjuu za televiziju France 2. "Pomoci cemo libijskom narodu da se oslobodi" Gadafija, rekao je ministar.

"Premda u rezoluciji Vijeca sigurnosti ne piše da on mora otici, cilj je omoguciti libijskome narodu da sam izabere vladu", rekao je ministar Juppe. "Nemam osjecaj da bi oni danas izabrali pukovnika Gadafija", dodao je. Govoreci o samoj operaciji, Juppe je naglasio da "nece biti iskrcavanja ni kopnene intervencije".

Koalicija pet država, SAD, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija, pokrenula je napade na Libiju koji trebaju onemoguciti protuzracnu obranu Moamera Gadafija, rekao je Pentagon u subotu. Americke snage napale su u subotu libijsku protuzracnu obranu krstarecim raketama Tomahawk u sklopu uspostave zone zabrane leta pod mandatom UN-a, rekao je jedan visoki americki dužnosnik.



Zracnu udari ce uglavnom biti usmjereni na protuzracnu obranu postavljenu oko libijskih gradova Tripolija i Misrate u zajednickoj operaciji nazvanoj "Zora Odiseje", rekao je novinarima dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan. U Sredozemlju se nalazi oko 25 plovila koalicije.

Dva americka razaraca, Stout i Barry, kao i tri podmornice, Providence, Florida i Scranton, nalaze se u ovom trenutku u Sredozemnom moru u blizini Libije, a opremljeni su raketama Tomahawk. Britanci su potvrdili da su i njihove snage pocele akciju u zracnom prostoru Libije. Prvi napad u intervenciji u Libiji izvršio je francuski zrakoplov oko 17 sati i 45 minuta i uništio vojno vozilo.

Francuski predsjednik objavio je poslijepodne da su saveznicke snage krenule u akciju iznad Libije i sprjecavaju snage Moamera Gadafija da napadaju pobunjenicko uporište Bengazi.

Katar i nekoliko europskih zemalja, medu kojima su Belgija, Španjolska, Nizozemska, Danska i Norveška, potvrdili su na summitu u subotu spremnost da sudjeluju u zracnim operacijama u Libiji. Summit o libijskoj krizi Europske unije i arapskih zemalja, održan u subotu u Parizu pod pokroviteljstvom UN-a, završio je odlukom o zajednickoj akciji kako bi se u Libiji zaustavili sukobi i zaštitili civili.

Rezolucija 1973 Vijeca sigurnosti, kojom se odobrava primjena sile protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija, otvorila je put zracnom udarima na Libiju. Njemacka se suzdržala, kao i Kina i Rusija, takoder stalne clanice, ali nisu primijenile pravo veta kako bi blokirale donošenje dokumenta.

Americka državna tajnica Hillary Clinton, upitana u Parizu je li cilj operacije svrgnuti Gadafija, nije izravno odgovorila nego je rekla da je cilj zapadnih sila zaštititi civile.

Italija ce zasad dati samo baze za zracne udare na Libiju, a u napadima ce možda sudjelovati, bude li potrebno, rekao je u subotu talijanski premijer Silvio Berlusconi. Berlusconi je predložio da koordinacijsko središte bude baza u Napulju.

Više francuskih lovaca tipa Rafale nadlijetalo je u subotu poslijepodne "cijelo libijsko podrucje" radi izvidanja. Rafali su namijenjeni bombardiranju, izvidanju i zracnoj obrani.



BORBE NA ISTOKU ZEMLJE

Libijski pobunjenici tvrde da je zrakoplov koji je u subotu ujutro srušen u Bengaziju, pobunjenickom uporištu na istoku Libije, bio njihov, a da su ga srušile snage odane Moameru Gadafiju, rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse jedan pobunjenicki izvor.

"Receno mi je da je pilot poginuo, ali ne mogu potvrditi", dodao je prema AFP-u pobunjenicki predstavnik koji navodi da je rijec o francuskoj letjelici mirage. "Imamo mali broj zrakoplova, i to starih", rekao je.

Borbeni zrakoplov koji je nekoliko minuta nadlijetao grad odjednom se zapalio i srušio na stambenu cetvrt, iz koje se zatim dizao crni dim, javili su dopisnici AFP-a u Bengaziju. Isprva se pretpostavljalo da je zrakoplov pripadao Gadafijevim snagama. Pobunjenici nisu objasnili što je zrakoplov, ako je bio njihov, radio nad Bengazijem.

Nakon što su snage odane Gadafiju žestoko bombardirale Bengazi, stotine automobila krcate civilima u subotu je pocelo napuštati taj grad i krecu se dalje prema istoku, u podrucja pod kontrolom pobunjenika, javljaju svjetske agencije.



Snage odane Moameru Gadafiju pucale su u subotu iz teškog oružja na stambene cetvrti blizu Bengazija, po iskazu svjedoka. "Pucaju iz teškog oružja na stambene cetvrti. Dobile su naredbu da pucaju na sve. Ovo je pokolj". Svjedok je rekao da nijedan tenk nije ušao u središte grada.

"Zar moramo cekati da nas Gadafi pobije, prije nego svijet reagira. Vrlo smo razocarani", rekao je Adel Mansura koji s obitelji napušta Bengazi.

Voda libijskog Nacionalnog vijeca u subotu je porucio da medunarodna zajednica mora hitno djelovati da bi se zaštitili civili. Upozorio je da ce u Bengaziju doci do katastrofe ako medunarodna zajednica ne pocne s primjenom rezolucije Vijeca sigurnosti UN-a.

Libijski pobunjenici izjavili su u subotu da su odbili ofenzivu vladinih snaga u Misrati, dvjestotinjak kilometara istocno od Tripolija, koja je još u rukama oporbe, pri cemu je 27 pobunjenika izgubilo život. Režimske snage napredovale su u subotu prema Zentenu, bombardirajuci pristupe tomu gradu jugozapadno od Tripolija, koji kontrolira oporba, natjeravši stanovnike u bijeg, rekao je svjedok.

HRVATSKA PODRŽAVA INTERVENCIJU


Hrvatska je u subotu pozdravila saveznicku intervenciju u Libiji. "Republika Hrvatska pozdravlja operacije u Libiji utemeljene na rezoluciji Vijeca sigurnosti Ujedinjenih naroda usmjerene na sprjecavanje stradanja civila i humanitarne krize", rekao je Hini glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun. Hrvatska je podržala i u cetvrtak donesenu rezoluciju Vijeca sigurnosti UN-a kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i "sve nužne mjere" za zaštitu libijskih civila od napada Gadafijevih snaga.


Podijeli: Facebook Twiter