Koalicija HSP-HČSP: Želimo ukidanje dvojezičnosti


Koalicija HSP-HČSP predstavila je danas ispred zgrade Porezne uprave, nekadašnjeg Narodnog doma, Listu kandidata za pulsko Gradsko vijeće. Nositelj liste je Tomislav Benčik koji je rekao da su odabrali mjesto za prezentaciju programa jer je nekad Narodni dom bio središte društvenog života Hrvata u Puli, a Talijani su ga spalili te se koalicija zalaže za vraćanje njegove prvobitne namjene.

- Ako Talijani imaju Circolo, onda mi Hrvati želimo svoj Narodni dom. Zalagat ćemo se za ukidanje dvojezičnosti i svega što ona predstavlja te preusmjeravanje novca namijenjenog nacionalnim manjinama u projekte koji će koristiti cijeloj zajednici.

Agresivnom kampanjom od istarskih Hrvata stvara se narod Istrijana. Uspoređujući posljednje popise stanovništva vidljivo je da se postotak Hrvata smanjio, Istrijana povećao, a Talijana ostao isti. Znači Talijan ostaje Talijan, a Hrvat treba postati Istrijan. Istra nam može biti zavičaj, ali Hrvatska nam je domovina, rekao je Tomislav Benčik.

Uz nositelja liste na njoj se nalaze: Marija Crnogorac, Branimir Benčik, Ivana Antunović, Deni Špada, Goran Rajnović, Željko Obradović, Zvonimir Pavlić, Zdenko Benčik, Denis Žgarić, Kristina Perić, Zvonimir Crnogorac, Igor Kokorović, Vanja Kuhta, Noel Družetić, Majk Špoljarić, Safet Omerović, Bernard Mostarkić, Damir Dedukić, Igor Andrić, Neven Pavlić, Anton Grgić, Matija Štimac, Florijan Kordić i Loris Celija.

Predstavljajući daljnji program nositelj liste je rekao da će se zalagati za očuvanje i jačanje industrijske proizvodnje u pulskoj luci jer jedino ona može osigurati veću zaposlenost cijele godine. U isto vrijeme, nastavio je, ne odričemo se turizma kao dopunske djelatnosti.

- Također, želimo da se prestane pod maskom antifašizma veličati komunizam i njegov zločinački vođa Tito i da lijepi park na rivi više ne nagrđuje njegovo ime, zaključio je Benčik. (Napisao i snimio G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter