Ko zabiš konžervu, moraš i opet pojti u Pulu

Nekada se u butigi čekao red, a sada…
Nekada se u butigi čekao red, a sada…

Gotovo 900 stanovnika Valture već duže vrijeme muku muči s kupovinom. Zapravo, otkako i posrnulo pulsko trgovačko poduzeće Puljanka muku muči s opskrbom svojih trgovina i manjkom personala. Već dugo Puljanka u Valturi, kažu mještani, raspolaže tek osnovnim namirnicama kao što su kruh i mlijeko, a za bilo što drugo treba potegnuti u desetak kilometara daleku Pulu.

Ni to što od ponedjeljka do petka radi samo do 14 sati, a subotom i nedjeljom do 13 sati, odnosno do podne, nije im toliko bitno, kada se u trgovini nema što kupiti. Zavirili smo u butigu i na prvi pogled nije nam djelovala toliko prazna. No, mještani upozoravaju da se na policama "rasteže" asortiman da bi se stekao privid da su police pune. "Ko sada ima keksa, ne znači da će hi biti i sutra", kažu mještani.

Prije desetak dana načelnica Općine Ližnjan Maja Cvek uputila je Upravi Puljanke apel da prepusti poslovni prostor u općinskom vlasništvu. Kako je u javnom pismu napisala, Puljanci je najam prostora istekao još 2009., a tadašnja vlast niti je raspisala natječaj, niti je osigurala naplatu potraživanja od zakupca. Natječaj je Općina raspisala tek u ožujku ove godine, izabrala najpovoljnijeg ponuđača, ali ni uz pomoć advokata, piše načelnica, on ne uspijeva ući u prostor i započeti s radom.

"Puljanka ne želi vratiti prostor Općini Ližnjan i kako izgleda, ne misli izaći iz njega iako mještanima ne nudi gotovo ništa", napisala je Maja Cvek. Problemi u poslovanju nekadašnjeg ponosa Pule lome se na leđima mještana, najvjernijih kupaca, koji kažu da je Puljanka nekada bila pojam, a danas ne mogu u njoj složiti namirnice ni za marendu.

- Najveći je problem što si stariji ljudi tu mogu kupiti kruh i mliko i ništa drugo. Za nešto više moraju ići u Pulu, a stari i nemoćni ne mogu. Ja jednoj ženi iz Pule vozim špežu, kaže nam Miljenko Kaić. Susjeda Marija Perić otkriva nam da su nekada u selu bile dvije butige i obje su dobro radile. Zahvaljujući pekari u blizini, kaže, barem ne trebaju brinuti o kruhu.

- Sigurno da nema ničega u butigi, kad im nemaju ča poslati. Brižne prodavačice. Dok mogu voziti, grem u Pulu, ma će doći vrime da se više ne more. Čuj, ko zabin jenu konžervu, moram i opet pojti u Pulu, kaže Perić.

"Općina je u konačnici bila prisiljena pokrenuti tužbu te dodatno angažirati odvjetničku kuću i trošiti proračunska sredstva. Svjesni činjenice da će sam tužbeni proces do konačne presude nadležnog suda trajati vrlo dugo, godinu-dvije, a možda i više, apeliram na Upravu Puljanke da oslobode prostor i dozvole Valturcima da normalno žive svoju svakodnevicu", poručila je načelnica Ližnjana Maja Cvek. (Z. STRAHINJA, snimio M. ANGELINI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter