Književnost za najmlađe: Uz slikovnice ljepše rastu

Slikovnice iz kolekcije Petra francuske spisateljice Aline de Petigny
Slikovnice iz kolekcije Petra francuske spisateljice Aline de Petigny

Čitanje je, uz igru na otvorenom, jedan od najvažnijih sastojaka za odrastanje sretnog djeteta. Brojna su istraživanja pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, brže uče i bolje se snalaze u komunikaciji s drugima. Osim toga, zajedničkim čitanjem roditelja i djeteta gradimo uzajamnost i bliskost, upoznajemo dijete s raznovrsnošću osjećaja, razvijamo suosjećanje te potičemo socijalizaciju i moralni razvoj.

Evo kratke ponude knjiga koje bi se trebale bar jednom naći u rukama i ušima malih čitača.

Slikovnice iz kolekcije Petra francuske spisateljice Aline de Petigny zabavno su i poučno štivo za sve mališane, a mnogi od njih već se "na prvu knjigu" vežu uz Petru i njezinog medvjedića Krešu. To su slikovnice koje će se iznova i iznova čitati od treće godine pa sve do polaska u školu, baš kao što Petra pomalo raste u tim knjigama. U našim se knjižarama može naći 30-ak naslova iz ovog odličnog, zabavnog i poučnog serijala. Autorica na djeci primjeren način i pravim dječjim jezikom progovara o svakodnevnim životnim situacijama, pa i onim neugodnim poput odlaska u bolnicu ili svađe među roditeljima.

Simeon Marinković, kreativni autor brojnih zabavnih knjiga za djecu i mlade, priredio i jako zanimljiv serijal slikovnica o djevojčici Ani pod nazivom "Što sve Ana zna…". Kroz ležerne i kratke tekstove u stihu, što puno lakše i brže privlači dječju pažnju, uz pomoć slikovnica Lijepo ponašanje, U kući, Prijateljstvo, Ana i susjedi, O prometu, Dobri savjeti i druge, djeca će uz novu prijateljicu usvojiti bonton i neke zdrave navike. Primjerice, u slikovnici "Zdrava hrana" Ana savjetuje djecu kako i što trebaju jesti da bi bila zdrava i vesela.

Budući da je i djeci, baš kao i odraslima, ponekad teško razgovarati o osjećajima, i za tu svrhu postoje zanimljive slikovnice koje će djeci puno jednostavnije približiti i objasniti neke osjećaje i životne prilike i ukazati im na to kako da se nose s njima. Primjerice, slikovnice Trace Moroney "Kada se bojim", "Kada sam tužan", "Kada sam sretan" i "Kada se ljutim" u kojima o svim ovim osjećajima razmišlja mali simpatičan zeko pomoći će im da shvate da se ne treba prepuštati negativnim osjećajima, jer su oni prolazni, ali da se takvih osjećaja niti ne treba sramiti.

Domaći autori itekako imaju što ponuditi djeci i roditeljima za dobro provedene trenutke uz knjigu, a nekima od naslova mnoga će se djeca s radošću vraćati. Jedna od takvih predivnih slikovnica je "Zmaj Škakljaj" Koraljke Milun - priča počinje napeto, ali se ubrzo pretvara u zabavni nesporazum s neobičnim prijateljstvom koje će usrećiti sve likove iz slikovnice, pa i same čitače.

Kada su djeca nešto veća i znaju sve klišeje o prinčevima i princezama, kraljevima i kraljicama, dvorskim damama i vitezovima, shvatit će i humor kojim je svoju prekrasnu slikovnicu "Kraljevićev san" obojila Evelina Rudan, i smijati se zajedno s vama. U ovoj slikovnici Kraljević od Plavog uvojka izgubio je svoj san i morao je krenuti u potragu za njim, u pratnji Viteza čistog srca i Dame od pospanih vjeđa, a što se kraljeviću sve dogodilo dok je nakon nekoliko dana nesanice pronašao konačno svoj san, pročitajte sa svojom djecom i uživajte. (Piše Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter