Književnost ne može biti manjinska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Položaj manjina je pitanje opcih ljudskih prava. Novi svjetski poredak predstavlja pokušaj da se ugradi sustav vrijednosti gdje ce svi imati jednaka prava, društvo koje prihvaca razlike kao bogatstvo. Istra je primjer visokog standarda zaštite manjina, no nažalost manjine u drugim zemljama ne uživaju ista prava", rekao je Branimir Crljenko u cetvrtak na otvaranju 6. susreta književnika hrvatskih manjina s književnicima u RH ciji su organizatori Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinic" te rovinjski odsjek Matice hrvatske.

Naglasio je da se na susretima otvaraju problemi hrvatskih zajednica u drugim zemljama te da ovim susretima žele senzibilizirati javnost o problemima manjina, da književnici izvan zemlje budu integrirani u Hrvatsko društvo književnika te da njihova djela udu u program škola, odnosno da se nadu u hrvatskim citankama. Susreti su poceli otvaranjem izložbe knjiga što ih u Madarskoj na hrvatskom jeziku izdaje kuca Croatica. Predstavljeni su i casopisi, tjednici, mjesecnici i ostale publikacije hrvatskih manjina u Austriji, Njemackoj, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Susreti su svecano otvoreni u Domu kulture pred brojnim visokim gostima, a prisutnima su se obratili u ime organizatora Mario Sošic, Ana Bedrina, voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika, Ivan Bagaric, predsjednik odbora za Hrvate u inozemstvu, predsjednik rovinjskog vijeca Davorin Flego, savjetnik župana Ivana Jakovcica Valerio Drandic te ?uro Vidmarovic, predsjednik Hrvatskog društva književnika. Vidmarovic je naglasio da književnost ne može biti manjinska, vec se pisac vrednuje prema dosezima svoje estetike.


Podijeli: Facebook Twiter