Književno druženje s Mladenom Kušecom, Zoranom Ferićem i Bekimom Sejranovićem

Zoran Ferić predstavio je svoj posljednji naslov "Na osami blizu mora", a moderator je bio Zoran Simić
Zoran Ferić predstavio je svoj posljednji naslov "Na osami blizu mora", a moderator je bio Zoran Simić

Drugi dan porečkog Međunarodnog festivala BOOKtiga započeo je novim druženjem s Mladenom Kušecom, književnikom koji je obilježio mnoga djetinjstva - kroz svevremenska djela kao što su "Plavi kaputić", "Mama, tata i ja", "Volim te" i brojne druge, ali i kroz veliki broj slikovnica za najmanje i radijske emisije Tonkica Palonkica, Frr, Patuljci pojma nemaju i Bijela vrana. Kušec je s djecom i svojim lutkama otvorio filmsko jutro i uz video projekciju uveo ih u svijet Hihotića.

Nakon njega u knjižnicu je stigao jedan od etabliranijih pisaca današnjice Zoran Ferić koji je u svojoj karijeri objavio redom klasike suvremene hrvatske književnosti. Omiljeni profesor književnosti predstavio je svoj posljednji roman "Na osami blizu mora" u izdanju VBZ-a. To je na prvu loptu roman o galebarenju, i po samoj definiciji naginje muškom tekstu. Ulaskom u djelo autor nam predstavlja "svijet galebova" – generaciju mladića na Rabu sedamdesetih i osamdesetih godina koji love brojeve kao dobitne listiće. No Ferić im, polako i okrutno, izvlači tlo pod nogama ostavljajući ih u disbalansu, u padu za koji je jasno da neće završiti hepiendom. I tako to postaje roman o ljubavima, željenim i neprežaljenim, o odnosima u kojima junaci gube, lome se ili zbog ljubavi prolupaju.

Jučer popodne u Parku Matije Gupca na sajmu rabljenih knjiga BOOKtižin vladao je velik interes za program "Sat za kolekcionare". Porečani su donosili svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa. Bilo je tu knjiga iz 19. stoljeća i podosta naslova talijanskih književnika s početka 20. stoljeća. Najstariji naslov datira iz 1836. godine, a najzanimljivija knjiga bila je bogato opremljeno izdanje o botanici s prekrasnim fotografijama.

Potom je u knjižnici pred kraj prvog dana BOOKtige gostovao Bekim Sejranović koji je predstavio svoju najnoviju knjigu "Dnevnik jednog nomada" u izdanju VBZ-a. Autor je, uz moderiranje Zorana Simića, prepričao posjetiteljima svoja brojna putovanja sadržana u ovom putopisnom dnevniku koji je nastajao punih pet godina. Od 2011. do 2016. godine, od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog, ispričao je Sejranović dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti.

Sejranović je rođen je 1972. u Brčkom, gdje je završio sedam razreda osnovne škole. Osmi je razred završio u Bosanskoj Gradiški, a od 1985. do 1993. živio je u Rijeci odakle odlazi u Norvešku, u Oslo, gdje je 1999. magistrirao južnoslavenske književnosti na Povijesno-filozofskom fakultetu. Od 2011. do 2014. Godine živi u Ljubljani, a od svibnja 2015. u Zagrebu.

"Dnevnik jednog nomada" predstavlja Sejranovića ne samo kao pisca, već kao pojedinca, roditelja, ljubavnika razapetog između Skandinavije i Balkana, u knjizi o dva svijeta i o njemu u njima i izvan njih. Autor je pročitao nekoliko ulomaka iz knjige. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter