Književnici na Badavci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je u nedjelju lijevalo i grmjelo, sat vremena prije planiranog pocetka programa kiša je prestala te je književni susret na Badavci, povijesnom izvoru na tromedi opcina Višnjan, Tinjan i Karojba, mogao poceti po planu. Ovo je bio jubilarni petnaesti Susret na Badavci, ovaj put s motom "Prsti svjetla i oci sna".

Poezijom i pjesmom atmosferu su stvarale clanice folklorne grupe Osnovne škole Višnjan, i zatim rovinjski kantautor Davor Terzic, skladbama sa svog zadnjeg albuma duhovne glazbe "Svaki dan s tobom".

Književni program otvorio je Božidar Prosenjak, gost iz Velike Gorice, dvjema proznim crticama iz obiteljskog života, a nakon njega je nastupio Božidar Petrac iz Zagreba pjesmom o ljepotama Hercegovine i Hercegovki. Andrija Vucemil iz Rijeke citao je stihove iz svoje zbirke "Iza Ucke", a poetski niz nastavila je Porecanka Irena Grubica svojom ljubavnom poezijom. Boris Domagoj Biletic procitao je zatim premijerno svoje dvije nove pjesme.

Vesna Petric Terzic iz Rovinja procitala je dio svog putopisnog zapisa o hodocašcu u Izrael. Natalija Grgorinic i Ognjen Raden iz Ližnjana procitali su pricu o ribaru koji prodaje sve što ima da bi pošao na put oko svijeta. Dijelovi su te price pisani u dijalektu, a prica Ivice Pilata koja je uslijedila, "Stara užanca", u cijelosti je takva.

Jezikom i sadržajem na domacem terenu ostao je i Tomislav Milohanic s pricom o kockarskom poroku, iz njegove zbirke "Satkan od zemlje i svjetla", a službeni dio programa zakljucio je takoder prozom u dijalektu Drago Draguzet. Publika je medutim dobila i bonus: iz Švedske je na Badavcu sa štorijom o tovaru stigao Liberat Milohanic, koji je rodni kraj napustio prije 47 godina, a ljubav prema domu i baštini održavao je i pisanjem prica.


Podijeli: Facebook Twiter