Književni susret s Otom Oltvanjijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Stalno svijet promatram ocima pisca, cak i kad aktivno ne pišem, jer se tako punim kao baterija", rekao je srpski pisac Oto Oltvanji na slabo posjecenoj književnoj veceri u Kuci za pisce - hiži od besid u Pazinu.

Žanrovski njegov rad obuhvaca krimice, ali i znanstvenu fantastiku, kao i horor. To svaštarenje (sebe je nazvao "svaštojedom") odražava se tako da iz svakog žanra pokupi ono što mu odgovara: iz krimica je preuzeo zaplet, iz horora mracnu crtu, odnosno atmosferu i emocije te iz znanstvene fantastike ono što je najvrjednije, a to su lude ideje.

A prva ljubav mu je bilo crtanje, i to stripova, iako ga je više zanimalo pricanje price u stripu. Tako je prešao na pricanje te je u 15. godini napisao prvi roman koji mu je 1987. prihvacen u izdavackoj kuci Dnevnik u Novom Sadu, za što je dobio tadašnju prosjecnu placu u Jugoslaviji, a bio je i najmladi autor.

No, ostao je razocaran jer je knjiga, i to pod pseudonimom jer takva je bila politika izdavaca, objavljena tek za dvije godine.

Onda je od 1991. do 2005. pisao znanstvenu fantastiku i objavio 20-ak prica u raznim casopisima, pa je prešao na roman i 2005. su izašle "Crne cipele". Ipak najpoznatiji je po romanu "Kicma moci" koji je izašao lani i u kojem se radnja dogada iskljucivo nocu. Postoje tri glavna lika - taksist, policajka i novinar, a poigrao se i s vampirima, odnosno njihovom dekonstrukcijom.

"Krajnje sam apolitican. Uzeo sam te elemente politike u ove dvije knjige jer su to teme koje su mi bile doslovno na tanjuru. Zato je politika u ovim knjigama toliko mracna i cinicna", objasnio je Oltvanji svoj rad. U pazinskoj Kuci za pisce - hiži od besid boravi kao gradski stipendist, a ovo mu nije prvi boravak u Pazinu.

Pohvalio se da je u deset dana napisao 20 kartica teksta. Za romane kaže da su spoj inspiracije i discipline, pri cemu je dosta bitno potonje. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter