Književni izlog: Tri posve različite knjige


Snježana Pavičić Jantolek "C'est la vie – To je život", Nakladnik Vendi, Đelekovec

Snježana Pavičić, tada ne još Jantolek objavila je svoju prvu knjigu prije 13 godina, kao maturantica gimnazije u Koprivnici. Iako je zasigurno cijelo vrijeme pisala, tek nedavno je objavila svoju drugu knjigu. Njezini su radovi usredotočeni na emotivni iskaz duše, to je svojevrsni intimni dnevnik suza i smijeha, nema tu postmodernističkih stremljenja, riječ je o poetskim uracima pogodnim za analizu Croceanskoga tipa, gdje je sve podređeno emocijama. Vidljivo je da autorica piše s lakoćom i da pisanje ima i onu terapeutsku funkciju o kojoj razni teoretičari vole toliko zboriti, a koja se odnosi na raščlanjivanje osjećaja putem poezije te na introspekciju. Ovdje se pjesnikinja dotiče raznih tematskih i interesnih sfera, od svojih strahova, misli, slutnji, ljubavi, pa sve do majčinstva i svoje djece, nižući sretne i manje sretne trenutke. Analizirajući njezin prvijenac i ove radove, vidljiva je neka sličnost što se tiče emotivne sfere i prikaza osjećaja, ali vidljivo je također da je autorica zrelija, iako se u njoj i dalje skriva ono zaigrano dijete koje voli kreirati stihove. Stihovi su naglašeno lirski, i prevladavaju oni u znaku osjećaja, premda ima i introspektivno-filozofskih uradaka, no opet u znaku ljubavi. Ima tu i pesimizma, ali i stihova u kojima autorica naglašava da više nije ona stara, da su je određene okolnosti, kao i vrijeme, promijenili. Sugestivni su i uraci posvećeni godišnjim dobima, kao svojevrsnim čuvarima kolaža emocija i memorije. Urednik je Mladen Levak.

Diana Rosandić "Tajna ribareve ješke", vlastita naklada, Rijeka

Na više od 600 stranica ova riječka spisateljica donosi svoj posve poseban razgovor s Isusom. Napisano u vještoj i dinamičnoj dijaloškoj formi, autorica otkriva svoj život i na taj način i shvaćanje Biblije i Isusova života. Tu se dotiče raznih tematskih i interesnih sfera, a sve to na vrlo lirski, topli način, težeći cijelo vrijeme nekom unutarnjem skladu. Knjiga se može čitati i poput intimističke ispovijesti, poput dnevničkoga zapisa, ali i striktno duhovnog djela.

Kako piše recenzent Fabijan Lovrić "tematske odrednice duhovnih vježbi, koje ova iznenađujuće vrckava stvaralačka duša nudi kroz dijaloški okvir s Isusom Kristom, kojemu se izravno obraća, s kojim razgovara o svekolikim problemima kako bi naučila kako se ponašati, kako se othrvati pojedinom problemu..."

Rosandić ovdje ulazi i u filozofske sfere i nadovezuje se na prethodno djelo "Ignacijeva plava ruža". Premda je tema filozofska i ulazi u neke udaljenije sfere, autorica piše na jednostavan način. Diana Rosandić je do sada objavila poeziju i prozu, te nagrađena je za svoj rad u zemlji i inozemstvu.

Moris Mateljan "Bizargonauti", Izdavački centar - Studio TiM, Rijeka

Ovaj riječki autor zanimljiva je pojava na književnoj sceni. U njegovoj poeziji je prisutna i metapoetska funkcija, ludistički pristup, humor, ironija, forme variraju od minijatura do onih narativnoga tipa koji su poput gustog aluzivnog tkiva solilokvija.  On se ponekad argumentirano i izruguje pojedinim običajima, kao i društvu, a ponekad i sebi, a vidljive su i metapoetske reference na određene književnike i literarne pojave, kao i na one društvene. Naime, pojedine su pjesme inspirirane povijesnim činjenicama, od povijesti Makedonije ili pak černobilske katastrofe. U stihovima nalazimo ljubavne motive, erotske pasaže, te urbano-ruralne kontekste, sve to vrlo vješto isprepleteno, a od pjesničkih figura najučestalije su aliteracije, iako ne nedostaju niti asonance. Autor piše sve malim slovima, bez korištenja interpunkcije gdje dolazi do izražaja narativna funkcija njegovih stihova u svoj njihovoj liričnosti. Vidljivo je da posjeduje veliko znanje, ali i talent te da mu leži kombiniranje misli i poetskog fluida koji nadolazi iz pitanja. Sam naslov referira na neke bizarne Argonaute, a iz svih je uradaka vidljiva velika autorova načitanost. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter