Književne veceri na udaru krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove je godine Gradska knjižnica Umag iz proracuna Grada dobila oko 75 tisuca kuna manje nego lani - 1,05 milijuna kuna. Kako saznajemo od v. d. ravnatelja Nevena Ušumovica, smanjena su sredstva za programsku i nakladnicku djelatnost pa ce su u tom dijelu morati štedjeti. Za iste djelatnosti - a razlog je uvijek recesija - manje ce novaca stici i iz Ministarstva kulture i Istarske županije.

To znaci manje književnih veceri, a biblioteka ce izdati manje vlastitih publikacija. Skromniji ce biti i znanstveno-književni simpozij Forum Tomizza. Ova poznata manifestacija, jedna od važnijih na kulturnoj sceni Umaga, koja ce ove godine doživjeti 11. izdanje, u svibnju ce se, dakle, prirediti s manje gostiju i popratnih dogadanja. Forum Tomizza je dosad koštao sto tisuca kuna, od kojih je 30 posto dolazilo od resornog ministarstva, 15 posto od Istarske županije, a ostatak troškova pokrivali su sponzori i Grad. Medutim, svi su vec najavili manje novca - 25 tisuca kuna izdvojit ce ministarstvo, a 12 tisuca kuna Županija.

Od ukupne dotacije Grada 130 tisuca kuna rezervirano je za kupnju novih knjiga - Ministarstvo kulture bi trebalo uplatiti isto toliko, ali vec je lani smanjen iznos na sto tisuca kuna. Ušumovic zasad ne zna koliko ce tocno dobiti.

- Lani smo nabavili 3.325 jedinica (od toga su 13 posto bili CD-i, DVD-i i igracke), što je vec deset posto manja nabava nego u 2008. To se dogodilo jer je Ministarstvo kulture umanjilo sredstva, a sporazumom o jedinstvenoj cijeni knjige, koji je na snazi od 1. travnja 2007., rabat za knjižnice smanjen je i fiksiran na deset posto od jedinstvene cijene knjige. Inace, broj jedinica u našem knjižnicnom fondu na pocetku ove godine iznosio je 35.936, rekao je Ušumovic.


Podijeli: Facebook Twiter