Književna večer s Draženom Katunarićem

Dražen Katunarić, pjesnik, prozaik, prevoditelj, urednik i nakladnik
Dražen Katunarić, pjesnik, prozaik, prevoditelj, urednik i nakladnik

U knjižnici i književnom svratištu Zvona i nari u Ližnjanu danas, s početkom u 17 sati, gostuje pjesnik, prozaik, prevoditelj, urednik i nakladnik Dražen Katunarić, koji ovaj mjesec boravi u Ližnjanu gdje dovršava svoj novi roman.

Rođen 1954. u Zagrebu, Dražen Katunarić objavio je više od 30 knjiga, od kojih su mnoge ovjenčane uglednim nagradama kao što su nagrada Tin Ujević za najbolju knjigu poezije (1994.), nagrada Matice hrvatske (1998.), nagrada Europski krug za književni doprinos europskim vrijednostima (1998.) te red Viteza umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture (1998.). Glavni je urednik časopisa Europski glasnik, a zajedno sa suprugom Sandrom vodi nakladničku kuću Litteris.

Pjesme su mu prevođene na bugarski, engleski, francuski, korzički, mađarski, njemački, rumunjski, slovenski i španjolski. Uvršten je u antologije suvremene hrvatske poezije. Rukopis Dražena Katunarića, kako onaj pjesnički, tako i prozni, otkriva čežnju za morem kao metaforom duhovne potrage kojom je svaki pojedinac na sasvim osobit način ispunjen. Ili, riječima Zvonimira Mrkonjića: "U svojim životnim izazovima, između konkretnog i apstraktnog senzualizma, i duhovnosti, impresionizma i klasičnosti, doslovnosti i konceptualnosti, Dražen Katunarić svojom poezijom traži mogućnost razlike... On je poklonik i pobornik ljepote kojoj nikad ne žrtvuje istinu, za koju je spreman i patiti."

Kroz razgovor s autorom saznat će se zašto voli putovanja i kako ona utječu na njegovo pisanje te zašto je sudbinski vezan za otok Brač, točnije, mjesto Sutivan. Čitat će se i ulomci iz njegove najnovije zbirke, antologije cjeloživotnog pjesničkog poslanja pod nazivom "Jednoga dana bila je noć: Izabrane i nove pjesme 1983.-2015." (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter