Knjigu na sunce i zavali se u hlad

(D. GRBAC)
(D. GRBAC)

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Fratarski d.o.o. započeli su ove godine suradnju iz koje je nastao projekt "Knjigu na sunce! - Ljetna knjižnica na Fratarskom otoku". Ovu su hvalevrijednu akciju danas na konferenciji za novinare predstavili Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Vjekoslav Jozanović, direktor Fratarskog d.o.o. Pula.

- Zahvalio bih pulskoj Gradskoj knjižnici i ravnateljici što su nam omogućili da ove godine imamo jednu novinu na našem otoku i pružimo našim posjetiteljima dodatan sadržaj koji do sada ovdje nisu imali. Riječ je o knjižnici na otvorenom za koju se nadam da će pronaći put do naših korisnika i zaživjeti, te da će ostati ovdje na otoku i povećavati se iz godine u godinu, kao i da će ponuda knjiga u našoj maloj knjižnici na suncu biti sve kvalitetnija, rekao je Jozanović.

Ravnateljica Gradske knjižnice Nela Načinović rekla je da nitko ne voli biti izložen užarenom suncu i zato su na Fratarski otok donijeli nešto knjiga na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku koje se nalaze na policama postavljenim uz recepciju. Tu svatko može, bez ikakvih obaveza ili predbilježbi, u bilo koje doba dana i noći sedam dana u tjednu sve do kraja kolovoza slobodno posuditi neku knjigu, slikovnicu, strip, časopis ili dnevnu novinu i uživati u čitanju u hladu ili u svome šatoru.

- Znamo kako je to kada se zarazimo nekom knjigom i ne možemo se odvojiti od nje, a budući da na Fratarski svakodnevno dolaze i oni koji ovdje ne kampiraju već samo dolaze na kupanje, knjige slobodno mogu ponijeti sa sobom, samo bismo ih molili da ih nakon čitanja vrate. Isto tako, svi građani su slobodni donijeti u našu Ljetnu knjižnicu na Fratarskom otoku i neke svoje knjige koje bi mogli darovati, tako da se naš fundus knjiga na otoku poveća, istaknula je Načinović.

U ponudi ove prve knjižnice na otvorenom našlo se, primjereno ljetu, uglavnom zabavno i lako štivo, prikladno za lješkarenje i razbibrigu. Budući da se na Fratarskom već tradicionalno održava ljetni dječji kamp, a i mimo njega na omiljenom je pulskom otočiću jako puno roditelja s djecom, knjižnica je odmah privukla svoje prve posjetitelje koji su se sklonili na klupice u hladovinu od prejakog sunca i čitali stripove, slikovnice i knjige o životinjama. No, i odrasli su se jako brzo došli raspitivati o mogućnosti posudbe beletristike, pa će po svemu sudeći, ovo biti uspio i drag eksperiment. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter