Knjigovođe pred slomom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklih dana knjigovođe diljem Hrvatske masovno prekidaju godišnje odmore i pod stresom odrađuju dosad neviđen obim posla. Prisiljeni su se vratiti u urede da bi po hitnom postupku napravili polugodišnje izvješće, odnosno pregled primitaka i izdataka za prvih šest mjeseci 2013. Čine to za svoje klijente i predaju ga nadležnim ispostavama Porezne uprave.

Krivac za takvu zbrku je Ministarstvo financija, koje od 10. srpnja šalje svim hrvatskim obrtnicima i tvrtkama nalog da predaju polugodišnje izvješće. Knjigovođe vele da ne pamte da su ikad imali takvu obvezu, već su dosad predavali isključivo godišnje izvješće.

- Putem pisma Ministarstvo financija nam je zadalo da se polugodišnje izvješće mora predati u roku od tri dana od primitka pisma. Ne navodi se jesu li to tri radna dana ili se računaju i neradni dani, ali zato nisu propustili navesti koje sve novčane kazne postoje za nepostupanje po traženom. Zvali smo nadležne u Poreznu i sve što su nam rekli jest to da je nekakav rok morao biti zadan i da je tako kako jest.

Najgore od svega jest to da se ubijem od posla da sve to odradim u tri dana, a onda u Poreznoj upravi zateknem brojne takve predmete koji čekaju da se poreznici vrate s godišnjeg pa da oni komotno odrade tu silnu dokumentaciju, izjavila nam je jedna pulska knjigovotkinja, koja nije željela da objavimo njezine podatke. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter