Knjige za srednju školu u prodaji su bezobrazno skupe

Osma Fešta od rožic u Savičenti (Neven LAZAREVIĆ)
Osma Fešta od rožic u Savičenti (Neven LAZAREVIĆ)

Gimnazija Pula svake godine, u suradnji s Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, organizira razmjenu udžbenika kako za učenike ove škole, tako i za sve zainteresirane srednjoškolce koji imaju udžbenike za razmijeniti.

Razmjena udžbenika održala se ove subote od 9 do 12 sati na školskom igralištu Gimnazije Pula, gdje je rabljene, ali dobro očuvane udžbenike došlo prodati ili razmijeniti 30-ak što učenika, što roditelja, dok su se kupci neprestano izmjenjivali. Kako i ne bi kada su ovdje mogli kupiti knjige za svoje srednjoškolce za 20, 30 ili 50 kuna, ovisno o kojem se udžbeniku radi, kolika je potražnja za njim i koliko je knjiga uščuvana, dok su se skripte iz pojedinih predmeta mogle dobiti čak besplatno.

Prodam, pa kupim

Male i velike prodavače poslužilo je i vrijeme, pa se većina njih smjestila na stepeništu uz igralište i potražila spas u hladu, jer, kako su nam svi rekli, vrijedi doći ovdje, sjesti i čekati ili pak pronaći potrebni udžbenik po daleko povoljnijim cijenama.

- Ja sam iz Lipe a moj prijatelj iz Tehničke škole, i došli smo ovdje pokušati prodati knjige koje nam ne trebaju više, ali i pronaći one koje nam trebaju. Tako sam uspio prodati nešto svojih knjiga i zaraditi oko 100 kuna, a sebi sam pronašao tri knjige koje mi trebaju. Nažalost, očito nema nikoga tko ide u tehničku jer moj prijatelj nije još uspio prodati niti jednu knjigu. Mogu reći da sam zadovoljan, jer sam i zaradio i jeftinije kupio neke udžbenike koji bi me inače, da sam ih kupovao u knjižari, došle oko 90 do 100 kuna svaka. Meni su sve knjige skoro kao nove, pa sam ih prodavao po 30 kuna, rekao nam je Filip Pašić.

Neki od prisutnih došli su na razmjenu udžbenika prvi put, a neki to prakticiraju već godinama, čak još od osnovne škole, a bilo je i brucoša koji su se sada odlučili riješiti svih svojih udžbenika i skripta iz srednje škole, poput Brune Maretić.

- Sada odlazim za Zagreb na fakultet, pa sam odlučila prodati sve knjige koje imam, više mi ne trebaju, pa ću si tako isprazniti ormare, ali i zaraditi nešto. U sat vremena sam uspjela prodati već pola udžbenika jer su jako sačuvani, a prodajem ih od 20 do 50 kuna, ovisi o kojoj se knjizi radi. Ono što se najviše traži i odmah se proda su uvijek hrvatski, matematika, fizika i kemija. Mislim da se svima i tako isplati jer su inače u redovnoj prodaji duplo skuplje. Tako sam i inače uglavnom kupovala udžbenike kada sam išla u srednju školu, uvijek bi ih nabavila od nekoga ili ovdje na razmjeni. I moji prijatelji su isto tako radili, kaže nam ona.

Za jedno je skupo, za dvoje još skuplje

Dok neka djeca još uvijek spavaju ili im se ne da dolaziti na igralište Gimnazije, umjesto njih su ovdje došli njihovi roditelji koji usput sa drugim učenicima i roditeljima razmjenjuju iskustva i traže savjete o nastavi i školama koje im djeca pohađaju. Tako je Aida Dražić došla potražiti nešto jeftinije udžbenike za svoju kćer koja je krenula u 3. razred Hotelijersko-turističke škole.

- Svake godine za nabavku udžbenika koristimo ovakve razmjene udžbenika, pa me čudi što je ove godine došlo tako malo djece, jer inače ih bude puno više. Možda su neki već razmijenili knjige, djeca se jako brzo snađu što osobno, što putem interneta, a možda će neki doći tek slijedeću subotu, jer čujem da neki govore da će se opet održati razmjena. Ali svejedno, ovo mi je stvarno super i ovakve razmjene su stvarno velika pomoć roditeljima, jer su cijene novih udžbenika inače jako visoke. Na primjer, moja kćer ima nekih 13, 14 predmeta u školi a svaka knjiga joj dođe oko sto kuna, i to bez da računamo radne bilježnice. Ovo mi je stvarno lijepo, dođeš, prošećeš, susretneš nekoga, malo popričaš s ljudima, prodaš nešto knjiga, nešto kupiš tako da si uglavnom na nuli, ali opet ti se višestruko isplati, objasnila je Dražić.

S njom se složila i mama dviju blizankinja koje su također srednjoškolke, rekavši da je kupnja knjiga za dvoje školaraca za svaku obitelj pravi udar na kućni budžet. Kad se tome još pridoda pribor za školu i sve ostalo što moraju kupiti, ne čudi da su razmjene udžbenika iz godine u godinu sve popularnije, čak i među onima koji su godinama djeci naručivali udžbenike putem knjižara. Roditelje, međutim, žalosti što ih se i u ovakvom benignom pokušaju uštede osujećuje čestim promjenama udžbenika i smatraju da granica koju je država nedavno odredila od četiri godine koliko se, primjerice, udžbenici za osnovne škole ne smiju mijenjati, nije zadovoljavajuća. Posebice kada se prisjetimo da smo nekada u višim razredima osnovnih škola a posebice u srednjima mogli barem za neke predmete koristiti udžbenike još od naših roditelja.

Za sve one koji ove subote to nisu stigli obaviti, razmjena udžbenika na igralištu Gimnazije održat će se i slijedeće subote, 16. rujna, također od 9 do 12 sati. (Patricija SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter