Knjige u Norveškoj besplatne na internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U doba obilježenom u najmanju ruku ambivalentnim odnosom izdavačke industrije spram interneta, koji je uvelike povećao dostupnost knjiga široj publici, ali i istodobno postao golema prijetnja prihodima od autorskih prava, norveška Nacionalna knjižnica odlučila je digitalizirati svu literarnu građu tiskanu prije 2000. i besplatno je ponuditi na internetu.

U proces digitalizacije ušlo je nekoliko desetaka tisuća naslova, od remek-djela dobitnika Nobelove nagrade za književnost Knuta Hamsuna do ranih uradaka kralja skandinavskog krimi-žanra Joa Nesboa.

Sve te autorskim pravima zaštićene knjige besplatno su dostupne online, i to uz dopuštenje vlasnika autorskih prava, na mrežnoj stranici "bokhylla.no", što na norveškom znači "polica za knjige". Trenutno je dostupno 135 tisuća naslova, no ta bi se brojka uskoro trebala popeti na 250 tisuća, te uključivati i norveške prijevode stranih knjiga.

Riječ je o prvom projektu takve vrste koji nudi besplatan online pristup knjigama zaštićenim autorskim pravima, koja u toj zemlji ističu 70 godina nakon smrti autora, rekla je o projektu ravnateljica Nacionalne knjižnice Vigdis Moe Skarstein. "Brojne nacionalne knjižnice digitaliziraju svoje zbirke radi konzervacije ili čak i kako bi im omogućile veću dostupnost, no uvijek su u pitanju starije knjige, koje su već dostupne javnosti", rekla je.

"Činilo nam se da je, kad već ionako moramo digitalizirati svoju zbirku kako bismo ju sačuvali za idućih tisuću godina, jednako bitno maksimalno proširiti njezinu dostupnost javnosti", dodala je.

Nacionalna knjižnica potpisala je ugovor s grupacijom Kopinor, krovnom organizacijom koja kroz svoje 22 članice predstavlja sve norveške vodeće autore i izdavače, kojoj plaća unaprijed dogovorenu svotu za svaku digitaliziranu stranicu koja se objavi online. Kopinor potom tako prikupljene tantijeme razdjeljuje svojim članovima preko sustava na čijem se razvoju još radi.

Ipak, poduzete su i neke mjere koje štite autore: na "bokhylli" nema knjiga tiskanih nakon 2000., pristup je ograničen na korisnike interneta u Norveškoj i inozemne znanstvenike, a knjige se ne mogu "downloadati".

Ako se neki autor ili izdavač protive takvom obliku objavljivanja, mogu zatražiti uklanjanje knjige sa stranice. No, dosad su to učinili tek rijetki: samo je 3,5 tisuća knjiga povučeno s popisa, i to gotovo nijedan bestseller, nego udžbenici i dječje knjige - dva za izdavače vrlo profitabilna žanra.

Među književnicima čija su djela tako dostupna norveškim građanima su i Stephen King, Ken Follett, John Steinbeck, Jo Nesbo i Kari Fossum.

Dosadašnji podaci pokazuju da projekt besplatne dostupnosti knjiga na internetu ne pogađa tradicionalne prihode od prodaje. Umjesto toga, "bokhylla" nudi "drugi život" knjigama još uvijek zaštićenim autorskim pravima a koje se više ne može naći u knjižarama jer su primjerice rasprodane, kaže Moe Skarstein, ističući kako činjenica da je čak 85 posto ponuđenih knjiga dosad zabilježilo pristupanje korisnika pokazuje da čitatelji nisu zainteresirani samo za poznata djela. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter