Knjige tiskane krizi unatoč i usprkos

Reprezentativna monografija "Istra" s fotografijama Renca Kosinožića
Reprezentativna monografija "Istra" s fotografijama Renca Kosinožića

Premda su teška vremena za pisanu riječ u smislu financiranja, i premda su brojni izdavači dobili manje sredstva nego prethodne godine, svejedno je istarska književna scena hrabro prebrodila 2014. godinu, te je sasvim solidan broj knjiga ugledao svjetlo dana.

Mada je dobio znatno manje sredstava od Ministarstva kulture, Istarski ogranak DHK-a, uz časopis Nova Istra, objavio je i knjigu pokojnog Slavka Kalčića "Pisme", Daniel Načinović autor je sabranih dramskih tekstova "Zastor i zvijezde", Stjepan Vukušić knjige "Istosmjerne priče", a Darko i Vedran Dukovski kapitalnog djela "Vojna povijest: Od Napoleona do suvremenih vojnih sustava". Knjiga Tamare Bakran naslovljena je "Pastirica skakavaca".

U izdanju Matice hrvatske Pazin, Naklade Dominović Zagreb i Znanstvene udruge Mediteran Pula objavljen je i vrijedan "Rječnik roverskih i okolnih govora" autorskog trojca Slavka Kalčića, akademika Gorana Filipija i dr. Valtera Milovana.

Dijalektalno stvaralaštvo

Pazinska Gradska knjižnica objavila je treću knjigu u ediciji "Kuća za pisce", dvojezično izdanje zbirke priča "Trči Lilit, zapinju demoni" ("Corri Lilit, i demoni inciampano") autora Bojana Krivokapića.

Pjesnička zbirka "Koluori, žuhko" Nade Galant, u izdanju

Katedre čakavskog sabora i Istarskog ogranka DHK-a, iskorak je ove vrlo kvalitetne autorice kojoj je čakavica, kako je naglasio dr. Biletić "prvi hrvatski književni jezik, a zahvaljujući Nadi i danas je to živi jezik hrvatske književnosti".

"Ludi vjetar i druge pjesme" deseta je, jubilarna knjiga Miroslava Sinčića, barda istarske poezije, koji više od pola stoljeća bogati nacionalnu kulturu svojim stihovima. Zbirka pjesama, objavljena u izdanju Reprezenta, Istarskog ogranka DHK-a i Katedre čakavskog sabora Roč, podijeljena je u tri dijela: "Ludi vjetar", "Mitski plov" i "Zrcaljenje snova".

Početkom lanjske godine u izdanju pazinskog Etnografskog muzeja Istre objavljena je knjiga etnologinje Ivone Orlić "Istra kroz tri generacije - između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda". Riječ je zapravo o "uknjiženju" njezina doktorata na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu s disertacijom na temu "Regionalni identitet u suvremenoj turističkoj ponudi Istre", koja je za potrebe objavljivanja ponešto izmijenjena.

Ugledni zaprešićki nakladnik Fraktura objavio je knjigu pazinskog autora Radenka Vadanjela, zbirku kratkih priča "Mišomor za rođake". Kako je napisao urednik Roman Simić Bodrožić "ovom se knjigom Vadanjel vraća pitanju što ga je postavio u svom hvaljenom proznom prvijencu 'Dnevnik besposličara': koliko nas daleko i duboko može odvesti nepokretnost?".

"Pregovori s izvornikom: O hrvatskim prijevodima Goldonijevih komedija" naslov je knjige Katje Radoš Perković, Puljanke sa zagrebačkom adresom. Knjiga se temelji na traduktološkoj analizi hrvatskih prijevoda pet komedija Carla Goldonija: "La locandiera", "Le baruffe chiozzotte", "La bottega del caffe", "I rusteghi" i "Il ventaglio". Prijevodima eminentnih autora poput Ljerke Belan, Frana Čale, Drage Ivaniševića, Ive Tijardovića, Vojmila Rabadana, Nedjeljka Fabrija, Morane Čale i Borisa B. Hrovata supostavlja se nekoliko dramaturških obrada u obliku radnih tekstova za kazališne predstave.

Ostvarenja za djecu

Lani je objavljena i reprezentativna monografija "Istra" s fotografijama Renca Kosinožića, na čijem je predstavljanju rečeno da "njegove fotografije bilježe onu nevidljivu komunikaciju koja je satkana od emocija i bliskosti između autora i kraja u kojem je odrastao i živio".

Snježana Akrap-Sušac, profesorica hrvatskog u pulskoj Strukovnoj školi i Feodora Gubaš Štifanić, dizajnerica, nakon slučajnog susreta i razgovora, odlučile su zajedno realizirati slikovnicu. Obje su napisale priče, koje je potom Feodora ilustrirala, a zahvaljujući Meditu i Biserki Vranić, knjiga, naslovljena "Mala zb(i)rka priča" ugledala je svjetlo dana. Kao što sam naslov sugerira, riječ je o pričama za najmlađe, kratkim formama, vedrim, praćenim šarenim ilustracijama. Knjige za djecu objavile su i rovinjske autorice, Tatjana Pokrajac Papucci čak dvije iznimno lijepo oblikovane, i to obje krajem godine, a krajem godine ugledala je svjetlo dana i knjiga priča Mirelle Malusa', također iz Rovinja.

Djelo Joze Marića "Vječni nemir prognanih s očevih ognjišta" donosi zadnjih 150 godina povijesti Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz sudbine članova njegove obitelji.

"Još vajk dite" naslov je knjige Rite Stokić Brgić, a napisana je mjesnim govorom Barbana i Seline, budući da joj je majka Prikodražanka, a otac Barbanac. Kratkim pričama, memoarsko-dnevničkim stilom, uz dosta humora, nekada i crnog, govori o svome djetinjstvu, odrastanju, životu, prijateljstvima, ljubavi…

Spisateljski dvojac iz Ližnjana, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, objavio je roman "Putanje", a nakladnik je Umjetnička organizacija Komoč koruna kojoj su njih dvoje osnivači. Riječ je o kreativnoj nadgradnji žanra "romana ceste".

U izdanju Zavičajne naklade Žakan Juri iz Pule, u ediciji "Portreti", izišla je iz tiska knjiga dr. Luke Ilića "Milost, vjera i grijeh/Teologija Matije Vlačića Ilirika", kao druga u toj kolani, posvećenoj istaknutim istarskim stvaraocima i intelektualcima u kojoj je prije nekoliko godina objavljena i monografska studija "Petar Stanković" akademika Petra Strčića.

Nova zbirka pjesama Drage Orlića naslovljena je "Roverija, a na 110 stranica; donosi i zavičajne fotografije autora Andija Bančića i riječ je o još jednom vrijednom dragulju iz pera ovoga autora.

Na Sajmu knjiga u Istri predstavljeno je i djelo Damira Zlatara Freya koji već godinama živi u Babićima pored Umaga, "Kristalni kardinal", kao i vrijedna umjetnička monografija "Pula - Grad interval" troje autora, Puležana po vlastitom određenju, pisca Dragana Velikića, fotografa Igora Zirojevića i povjesničarke umjetnosti Paole Orlić.

Još su brojni drugi autori objavljivali svoje radove, od autora iz Rovinjskog Sela Mire Ružić Čikan i Remiđa Sošića, pa do Marije Sošić, Marije Ribarić, Branke Grakalić, Denis Kožljan, Davorke Smoković, Marijan Milevoj i brojnih drugih. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter