Knjige o plovilima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorima društva "Viribus unitis", u pulskom Domu hrvatskih branitelja, predstavljene su dvije nove knjige objavljene u Austriji i Njemackoj koje tematski obraduju povijest brodogradnje i pomorstva u Puli krajem 19. i pocetkom 20. stoljeca.

Rijec je o naslovima Helmuta W. Malniga "Das erste Luftkissenfahrzeug der Welt" (Prvo svjetsko plovilo na zracnom jastuku) i Zvonimira Freivogela "Schnelle Aufklärungskreuzer der Admiral-Spaun/Saida-Klasse" (Izvidnicke krstarice klase Admiral-Spaun i Saida). Sadržaj ovih izdanja malobrojnim su posjetiteljima iscrpno predstavili autori, a njihovo je pulsko gostovanje pozdravio domacin, predsjednik "Viribus Unitisa", mr. Bruno Dobric.

U Malnigovoj su knjizi detaljno prikazani projekti, izrada i pokusna plovidba prvoga svjetskog plovila na zracnom jastuku austrijskog mornarickog casnika Dagoberta Müllera von Thomamühla 1915. godine u Puli. Knjiga Zvonimira Freivogela donosi precizne informacije o izvidnickim krstaricama: "Admiral Spaun", koja je izgradena u Puli, "Saida" koja je nastala u Monfalconeu te rijeckim krstaricama "Helgoland" i "Novara".


Podijeli: Facebook Twiter